Jumătate din contribuţiile sociale restante sunt datorate de companiile de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CN a Huilei are o datorie de 3,7 miliarde lei
CN a Huilei are o datorie de 3,7 miliarde lei

La 30 septembrie 2017, pe lângă cele 2.696 companii de stat, 155.102 societăţi private nu plătiseră contribuţiile obligatorii pentru pensii, sănătate şi şomaj, a informat marţi ANAF. Datoriile totale sunt de 16 miliarde lei, din care jumătate ar reprezenta restanţele firmelor de stat, după cum a spus luni seară Liviu Dragnea. Adică, 2700 firme de stat au datorii egale cu cele 155.00 firme din privat.

Situaţia angajatorilor cu datorii la plata asigurărilor sociale, prezentată marţi de ANAF arată că 2.696 societăţi cu capital de stat sau majoritar de stat sunt restante la plata contribuţiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate şi şomaj.

Potrivit ANAF, 157.798 de angajatori – persoane fizice sau juridice - au restanţe de 15,99 miliarde lei în contul contribuţiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate şi şomaj. “La data de 30 septembrie 2017 aceşti contribuabili aveau 2.076.097 de angajaţi”, susţine ANAF. 

Ţinând cont de declaraţia făcută de Liviu Dragnea luni seară, cum că sumele datorate de companiile de stat sunt aproape jumătate din întreaga sumă, ar însemna că circa 2.700 companii de stat au restanţe de 8 miliarde lei, alte 8 miliarde lei fiind restanţele a 155.102 societăţi private.

„Eu ştiu de la ministerul de Finanţe că este aproape egală suma datorată de companiile de stat cu suma datorată de mediul privat. Asta nu înseamnă că dacă sunt datorii de la companii de stat e de bine sau trebuie ascunse. Şi într-un caz şi în altul datoriile trebuie plătite, că dacă nu plătim datorii nu o să avem bani în fondurile respective – Casă de Sănătate, Casă de Pensii, investiţii”, a spus Dragnea.

38% din totalul datoriilor este înregistrat de numai 8 companii de stat

Pe primele 8 locuri în lista celor 500 de datornici publicată de ANAF se află însă companii de stat care au datorii cumulate de 6,5 miliarde lei, adică mai mult de o treime din suma totală pe care o are de încasat ANAF de la cei 157.798 angajatori cu restanţe.

Astfel, CN a Huilei are o datorie de 3,7 miliarde lei. SC pentru Închidere şi Conservarea Minelor – tot o firmă de stat – care are datorii de „numai” 941,9 de milioane de lei, pe locul trei aflându-se SN CFR SA, cu datorii de 601,6 milioane lei.

Următoarele cinci locuri sunt ocupate, în ordinea mărimii datoriilor, de CE Huneoara – 431,3 milioane lei; SN a Cărbunelui – 301,7 milioane lei; Romaero – 183,84 milioane lei; Moldomin – 159 milioane lei şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – 142 milioane lei.

Printre firmele private care apar în acest top se număra Salamandra Plus SRL, Petroutilaj SA, PSD Company SA, Brafor SA, Realitatea Media SA, Donau Chem SRL, COS Târgovişte SA, L&A FLEISCH S.R.L, CHEMGAS HOLDING CORPORATION S.R.L., ASOCIATIA FOTBAL CLUB STEAUA BUCURESTI, SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL S.R.L., GlaxoSmithKline (GSK) SRL, INSULA MARE A BRAILEI SA.

Un alt restanţier la bugetul asigurărilor sociale este filiala PSD Bucureşti, cu datorii curente de peste 100.000 de lei.

7.237 de firme sunt în insolvenţă

Potrivit ANAF, 7.237 de angajatori din totalul menţionat anterior se află în insolvenţă. 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanţelor la bugetul de stat. Facem menţiunea că pentru contribuabilii în insolvenţă sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014, cu modificările şi completările ulterioare. 

“De asemenea, ANAF susţine reîncriminarea faptei de reţinere la sursă şi nevirare a contribuţiilor sociale, pentru a reduce şi simplifica obligaţiile de declarare şi plată pentru persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator”, a informat ANAF. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite