Amnistie fiscală pentru aberaţia legală: cine beneficiază de scutire la plata CASS de sute de lei pentru venituri de câţiva lei

Amnistie fiscală pentru aberaţia legală: cine beneficiază de scutire la plata CASS de sute de lei pentru venituri de câţiva lei

Mai mulţi români au fost anunţaţi de Fisc că datorează contribuţii de sute de lei pentru venituri infime FOTO Adevărul

Legea care scuteşte de la plata contribuţiei de sănătate mai multe categorii de persoane fizice, care s-au trezit cu datorii de sute de lei la Fisc pentru venituri de câţiva lei, intră mâine în vigoare.

Legea amnistiei, prin care mai mulţi români sunt scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pe care Fiscul le-a impus-o nejustificat, a fost publicată marţi în Monitorul Oficial şi intră mâine în vigoare. 
 
Scutirea se aplică pentru perioada 1 ianuarie 2012 – 1 februarie 2015 şi se referă, în principal, la acele persoane care au realizat venituri mici, dar pentru care legea prevedea recalcularea bazei impozabile a CASS la nivelul salariului minim pe economie. Astfel s-a ajuns în situaţia în care persoane care au obţinut venituri de câţiva lei pe an (din dobânzi bancare sau dividende) să datoreze CASS de aproape 500 de lei în anul 2012.  
 
„Adevărul“ a semnalat în luna martie cazul unei familii din Buzău care trăia un veritabil coşmar financiar după ce a primit suma de 1 (un) leu drept dividende pentru nişte acţiuni provenite de la privatizarea în masă din timpul Guvernului Văcăroiu, iar Fiscul îi impunea plata unor contribuţii de o mie de ori mai mari. Buzoianca Maria Davidică nici nu ştia că a primit dividende, în schimb i s-a aplicat acea cotă aberantă de CASS (aproape 1.000 de lei) şi i s-a refuzat chiar internarea în spital din cauză că, realizând venituri din dividende – fie şi de numai un leu – şi-a pierdut dreptul de a fi primită în coasigurare de către soţul ei, Constantin. 
 
De asemenea, în ianuarie, câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe care au alocaţiile virate în cont bancar au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care erau anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CASS pe anul 2012. Printre cei cei notificaţi se numărau copii de zece ani sau nedeplasabili.
 

Cine beneficiază de scutire

** Copiii cu vârsta de până la 18 ani şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, dacă au fost înscrişi în sistemul de învăţământ sau provin din sistemul de protecţie socială (contribuţia se datorează de către aceştia din urmă pentru veniturile obţinute din salarii, activităţi independente sau agricole). 
 
** Femeile însărcinate şi lăuzele dacăv acestea nu au realizat venituri sau dacă veniturile au fost mai mici decât salariul minim pe economie.
 
** Soţul, soţia sau părinţii unei persoane, care nu au realizat venituri proprii şi care se aflau în întreţinrerea unei persoane asigurate. 
 
** Persoanele cu handicap, pentru veniturile primite în baza Legii nr. 448/2006, sau pentru venitul ce reprezintă un salariu minim pe economie realizat din alte surse. 
 
**Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni. 
 
** Veteranii de război, persoanele persecutate politic, persoanele descendente ale celor ce şi-au pierdut viaţa la Revoluţie.
 
Lista cu persoanele ce ar trebui să fie scutite de plata CASS va fi transmisă de Casa de Sănătate către ANAF. Dacă o persoană nu este scutită din oficiu, ea trebuie să solicite de la Casa de Sănătate un document din care să rezulte calitatea de asigurat fără plata contribuţiei şi, pe baza acestuia, să solicite anularea contribuţiei la ANAF. Cei care au plătit CASS impus nejustificat au dreptul la restituirea sumelor achitate.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările