Al 13-lea salariu se acordă şi în mediul privat. În ce domenii lucrează norocoşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care piaţa muncii este în criză, iar românii vor să aibă tot mai multe beneficii la locul de muncă, angajatorii se văd nevoiţi să îmbunătăţească pachetele salariale şi ofertele de angajare. Managerii au început să adopte din ce în ce mai des şi acordarea celui de-al 13-lea salariu, un beneficiu apreciat de salariaţii români.

„Nu mai puţin de o treime dintre angajatorii români oferă acest beneficiu, sub o formă sau alta. Unii oferă acest salariu în mai multe etape, ca şi cum acesta ar urma normele unei prime de loialitate”, informează legislatiamuncii.ro

  

Al 13-lea salariu este acordat angajaţilor şi de 37% din companiile din domeniul tehnologiei (firme cu activităţi de cercetare-dezvoltare). 

  

Aproape jumătate dintre firmele IT din Vestul ţării (Timişoara, Cluj-Sibiu) au inclus aceste sume-bonus în salariul de bază. 

  

Dintre firmele de producţie care acordă al 13-lea salariu, 65% nu includ aceşti bani în pachetul salarial de bază, ceea ce permite luarea deciziei în funcţie de performanţele de business din anul respectiv, informează undelucram.ro. 

  

 Mai trebuie să precizăm şi că aproximativ 80% dintre angajatori vor recompensa angajaţii, sub o forma sau altă, la final de an. 

„Este demn de menţionat că acordarea celui de al 13 – lea salariu nu este reglementată prin lege în cazul angajatorilor din sectorul privat. Prin urmare, nu este necesară îndeplinirea vreunei condiţii legale pentru a putea fi acordat al 13-lea salariu. De aceea, condiţiile pentru acordarea celui de al 13-lea salariu vor fi stabilte de părţi, angajator şi salariat, în primul rând trebuind să existe o decizie a angajatorului. Din punct de vedere fiscal, cel de al 13 -lea salariu va urma tratamentul fiscal al veniturilor din salarii”, arată sursa citată. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite