Articol publicitar

Afla cum poţi să devii un trader de succes alături de Vestor România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
trading bursa

Activitatea de tranzacţionare implică multă muncă, pasiune şi disciplină, iar un trader are nevoie de o bună cunoaştere şi înţelegere a mecanismului pieţelor financiare pentru a performa în tranzacţiile lui.

Ţinând cont de progresul semnificativ realizat atât de piaţa de capital, cât şi de cea monetară, succesul unei tranzacţii nu mai ţine de noroc, ci doar de educaţia în trading şi echilibrul emoţional.

Educaţia este cheia prin care fiecare trader îşi poate pune bazele propriului mod prin care tranzacţionează. Având suportul informaţional bine clădit, ei îşi pot valorifica eficient potenţialul, adaptându-şi sistemul în baza viziunii formate.

În acest articol vei descoperi mai multe informaţii utile despre activitatea unui trader, calităţile fundamentale pe care le deţine un trader de succes şi cum te poţi pregăti pentru această meserie interesantă.

Cu ce se ocupă un trader?

Vestor

Traderul reprezintă persoana care realizează tranzacţii pe piaţa financiară, mai precis acesta vinde şi achiziţionează contracte în detrimentul său sau în numele unui client. El poate tranzacţiona active financiare – acţiuni, obligaţiuni, indici bursieri etc. Denumirea de trader provine de la termenul din engleză trade, ce semnifică comerţ/ vânzare.

Scopul său îl reprezintă dobândirea profitului prin iniţierea – schimbarea – încheierea poziţiilor existente pe piaţa financiară. În esenţă, traderul este persoana care efectuează demersuri să obţină câştiguri din fiecare activitate de tranzacţionare în vederea creşterii profitului/ diminuării pierderii.

Pentru a-şi atinge obiectivele privind tranzacţiile, un trader trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, printre care:

  • Psihologia specifică trading-ului – psihologia are un rol cheie în viaţa unui trader, natura trading-ului fiind una probabilistică. Prin urmare, este dificil să câştigi profit fără o cultură investiţională şi direcţii de acţiune în baza unui management al riscului. Un eşec în tranzacţionare este rezultatul unei viziuni greşite, axate pe stabilirea unei strategii cu o rată mare de reuşită. Astăzi, pentru a avea succes, un trader trebuie să accepte că orice tranzacţie efectuată prezintă un risc prestabilit. Totodată, emoţiile sunt un factor puternic de influenţă nefastă asupra deciziilor adoptate.  
  • Money management – piaţa financiară se află sub semnul instabilităţii, acest lucru generând fluctuaţii ale preţurilor, care pot avea impact asupra activităţii de tranzacţionare chiar şi într-un interval mic de timp. Având în vedere acest aspect, traderul poate să-şi minimizeze semnificativ capitalul în situaţia unei previziuni stabilite pe termen mediu, dar care a fost afectată de fluctuaţia preţului apărută brusc în defavoarea lui.  
  • Identificarea stării în care se află piaţa – piaţa financiară poate oscila pe un trend progresiv sau în scădere. În acest caz, se impune o analiză tehnică în care se studiază dinamica preţului pe grafic în vederea identificării unor factori de influenţă.

Ce calităţi sunt necesare în meseria de trader?

Sursa: Freepik.com

Ca în orice meserie, investiţia constantă în educaţie, profesionalismul şi dorinţa de a realiza permanent performanţă sunt aspectele cheie pentru un trader, însă aceste lucruri se obţin în timp, pe măsură ce experimentezi activitatea de tranzacţionare.

Din punct de vedere psihologic, pentru a fi trader ai nevoie de:

Disciplină în controlul emoţiilor

Disciplina este cheia către o creştere exponenţială a randamentului unui trader. Indiferent de acţiunile întreprinse sau de rezultatele obţinute, este important să conştientizezi experienţa trăită şi să înveţi din greşeală sau din reuşită.

Autocunoaştere 

Este primordial să îţi cunoşti mecanismele după care funcţionezi. În această meserie ai parte de emoţii greu de gestionat în timpul tranzacţionării sau în momentul apariţiei rezultatelor. În mod evident, atunci când obţii câştiguri te încarci cu optimism şi ai tendinţa de a efectua rapid alte tranzacţii, fără un plan de acţiune gândit înainte (overtrading-ul). Autocunoaşterea este cea care te învaţă să îţi gestionezi raţional emoţiile şi să îţi formezi propriile convingeri.

Îmbunătăţire continuă a cunoştinţelor

Pentru traderii începători, activitatea de tranzacţionare implică un cumul emoţional şi o dorinţă imensă de a avea succes. Însă, toate obiectivele pot fi atinse doar în timp, în baza experienţelor trăite şi a rezultatelor acţiunilor întreprinse. Nu poţi ajunge la o independenţă financiară fără o disciplină riguroasă şi o dezvoltare continuă a cunoştinţelor. 

Un aspect important este legat de adaptarea continuă a sistemului de lucru la contextul pieţei de capital. Astfel că traderul trebuie să prezinte disponibilitate de timp pentru a-şi îmbunătăţi tehnicile de analiză. 

Apelând la cursuri trading, acesta îşi poate actualiza cunoştinţele, reuşind o regândire a strategiilor de tranzacţionare în corespondenţă cu trendurile pieţei. În anumite situaţii de analiză, mulţi traderi descoperă că nu fac faţă presiunii. În acest context, lipsa controlului poate declanşa acţiuni greşite, schimbând direcţia unei tranzacţii. 

Răbdare

Răbdarea este unul dintre atuurile unui trader. Aceasta reflectă încredere în propriile viziuni şi acurateţe în acţiunile efectuate. Lipsa unor reguli şi nepregătirea se află printre cauzele principale pentru care unii traderi nu îşi ating obiectivele propuse. Astfel, traderii nu obţin tranzacţii cu profit.

Cum poţi deveni trader?

Pentru a avea succes în această meserie trebuie să ştii că totul ţine de voinţa ta şi de ansamblul demersurilor tale. Dacă îţi doreşti o carieră în acest domeniu, trebuie să îţi stabileşti de la început obiective clare. Trebuie să îţi îmbunătăţeşti treptat disciplina astfel încât să-ţi formezi propriul sistem în baza căruia să efectuezi tranzacţii. 

În prezent, nu există o reţetă clară de reuşită în tranzacţionare. Însă, se poate vorbi despre o îmbinare de calităţi ca răbdarea, intuiţia, autocunoaşterea etc. Doar cei cu adevărat pasionaţi, care prezintă o atitudine proactivă pot să se disciplineze mai eficient. Totodată, ei vor putea să îşi stabilească strategii de acţiune mai repede în baza convingerilor personale.

Pentru a deveni trader, este esenţială formarea unei culturi investiţionale şi înţelegerea psihologiei care stă la baza trading-ului. Trebuie să înveţi cum să-ţi:

  • Administrezi capitalul;
  • Explici corect fenomenele de pe piaţă, rapoartele, graficele;
  • Construieşti propria strategie de a tranzacţiona;
  • Reinvesteşti profitul obţinut etc.  

Pentru a înţelege acest domeniu soluţia este să apelezi la specialişti care deţin expertiză în domeniul bursier, forex sau financiar. Învaţă de la traderi cu experienţă, mecanismele care stau în spatele succesului în tranzacţionare.

Pentru a deveni un trader de succes, echipa Vestor îţi pune la dispoziţie numeroase cursuri adaptate în funcţie de necesităţile tale. Cu ajutorul acestor cursuri îţi vei putea dezvolta semnificativ cunoştinţele de trading. 

Astfel, vei reuşi să îţi formezi propria viziune şi să adopţi strategii de tranzacţionare eficiente. Înscrie-te acum!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite