Adrian Vasilescu, despre nivelul maxim pe care-l va atinge ROBOR: Nu va depăşi 2,75%

Adrian Vasilescu, despre nivelul maxim pe care-l va atinge ROBOR: Nu va depăşi 2,75%

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat pentru „Adevărul” că indicele ROBOR la 3 luni nu va depăşi valoarea de 2,75%, cât este indicele Lombard folosit pentru împrumuturile de urgenţă dintre bănci. "Unii spun că indicele Robor va ajunge la 5. E o tâmpenie", a spus Vasilescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Banca Naţională a intervenit mereu pe coridorul de dobânzi, folosind toate instrumentele pe care le are la îndemână, a explicat Adrian Vasilescu, referindu-se atât la politica monetară, cât şi la indicele Lombard, utilizat în cazul împrumuturilor interbancare.
 
„BNR a menţinut timp de 15 luni politica monetară la nivelul de 1,75. Nu a coborât spre zero, aşa cum de multe ori i s-a sugerat, ştiind că, la un moment dat, va avea nevoie de acest nivel. Indicele Lombard, folosit pentru creditele de urgenţă dintre bănci, a fost coborât de la 3,25, la 3 şi în toamnă la 2,75. Unii spun că indicele Robor va ajunge la 5. E o tâmpenie. Poate creşte până la cel mult 2,75, pentru că indicele Lombard atât este. Şi vă explic de ce: dacă o bancă poate împrumuta de la BNR cu 2,75%, de ce s-ar duce la altă bancă să împrumute cu 5%?”, a declarat Vasilescu pentru „Adevărul”.
 
Indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut marţi până la un nou maxim, de 2,22%.
 
Acesta este cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). În data de 27 octombrie 2014, Robor la 3 luni a atins nivelul de 2,33%.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările