Adevărul Live. Ce pericole ascunde plafonarea dobânzilor la credite. Glăvan: Vom rămâne fără credite

Ce pericole ascunde plafonarea dobânzilor la credite

Deşi poate părea o măsură care să îi ajute pe românii împrumutaţi, plafonarea dobânzilor la credite vine la pachet cu mai multe pericole ascunse. Care sunt acestea ne-a spus la Adevărul Live Bogdan Glăvan, profesor de economie şi consilier pe probleme economice şi politici liberale al preşedintelui PNL Ludovic Orban.

Urmăriţi pe adevarul.ro principalele declaraţii.

Care este impactul pe care îl are plafonarea dobânzilor la credite şi de ce aduce anumite pericole pe care nu le vedem?

A fost un economist care a scris un eseu celebru numit „Ce se vede şi ce nu se vede” şi punea în evidenţă diferenţa dintre consecinţele intenţionate, previzibile, pe termen scurt, pe care oricine poate să le înţeleagă şi efectele pe termen lung, pe care adesea le trecem cu vederea şi care de fapt sunt mult mai rele decât credem noi şi sunt mai nocive.

Plafonarea dobânzilor la credite este genul ăsta de măsură care, aparent, este în beneficiul oamenilor, pentru că toată lumea vrea să se împrumute ieftin.

Dar efectele pe termen lung sunt o grămadă. Primul este descurajarea creditorilor şi a activităţii de creditare şi, implicit, faptul că vom rămâne fără credite. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: