Activele fondurilor de pensii private vor depăşi 26 de miliarde de lei la sfârşitul lui 2015

Activele fondurilor de pensii private vor depăşi 26 de miliarde de lei la sfârşitul lui 2015

Sistemul pe pensii private obligatorii va încheia acest an cu active de aproximativ 19,1 miliarde de lei, iar cel de pensii private facultative va depăşi cu puţin un miliard de lei FOTO SHUTTERSTOCK

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi cele facultative (Pilonul III) vor atinge la sfârşitul anului 2015 active de aproximativ 26,3 miliarde de lei, din care Pilonul II va totaliza 25 de miliarde de lei, potrivit calculelor estimative realizate de agenţia Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2015, începând cu luna martie, cota de contribuţie pentru Pilonul II va fi majorată de la 4,5 puncte procentuale la 5 puncte procentuale (din contribuţiile pentru asigurări sociale). Astfel, fondurile de pensii private obligatorii vor primi 4,4 miliarde de lei în perioada martie-decembrie 2015, comparativ cu 3,9 miliarde de lei în acest an.
 
Activele aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private au atins 18,8 miliarde de lei la finele lunii septembrie a acestui an, în creştere cu 27,12% faţă de sfârşitul anului 2013, reprezentând 2,8% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
 
Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private aferente Pilonului II a fost de 17,78 miliarde de lei (4,03 miliarde de euro), în creştere cu 27,5% faţă de 31 decembrie 2013.
 
În cazul Pilonului III, valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii a fost de 976,27 milioane de lei (221 de milioane de euro), în urcare cu 20,3% faţă de finele anului precedent.
 
Potrivit calculelor Mediafax, Pilonul II va încheia acest an cu active de aproximativ 19,1 miliarde de lei, iar Pilonul III va depăşi cu puţin un miliard de lei.
 
La 30 septembrie, în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) erau înregistrate ca participanţi 6,2 milioane de persoane, iar pe Pilonul III 336.456 de persoane. Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007, iar un an mai târziu s-au făcut primele viramente la Pilonul II.

Mai puteţi citi:
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: