Aberaţii româneşti: poprire pe 1 leu, pusă de ANAF. Banca mai ia 15 lei DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca clienti ghiseu FOTO Adevărul

Contribuabilii au costuri suplimentare din cauza comisioanelor percepute de bănci, de multe ori neechilibrate, dacă sunt raportate la valoarea datoriei.

Promisiunile recente ale ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit căruia ANAF nu va mai pune popriri pe conturile contribuabililor, rămân la nivel de intenţie: Fiscul a pornit deja tăvălugul înştiinţărilor privind instituirea popririlor, chiar dacă acestea se referă la sume derizorii.

Spre exemplu, nu mai departe de marţi, unei firme din sectorul 3 al Capitalei i-a fost trimisă prin Spaţiul Privat Virtual o „Adresă de înştiinţare privind înfiinţarea popririi” pentru „fabulolasa” sumă de 1 leu, datorată drept penalitate de întârziere.

„O astfel de înştiinţare a fost primită prin SPV de o firmă din sectorul 3, Bucureşti, chiar pe data de 19 februarie a.c., adică marţi. Suma de 1 leu o reprezintă penalitate de întârziere. Înştiinţări asemănătoare sunt trimise şi prin Poştă, chiar dacă Fiscul a plătit pentru trimiterea lor contravaloarea plicului şi a serviciului. Adică a cheltuit mai mult decât are de încasat în urma popririi”, a declarat pentru „Adevărul” consultantul fiscal Cornel Grama.

Deşi teoretic, Fiscul nu instituie popriri pentru sume mai mici de 40 de lei, aceste operaţiuni au loc pe tot parcursul anului, excepţie făcând doar sumele acumulate până la data de 31 decembrie, pentru care nu s-au instituit popririle.

„Toate aceste noţiuni, precum exceptarea popririi sumelor mai mici de 40 de lei sunt doar praf în ochii contribuabililor. Excepţiile se referă doar la sumele cumulate de-a lungul unui an întreg. Dacă acum, în februarie, Fiscul descoperă o datorie de 1 leu, cum este cea despre care vorbim, trimite înştiinţarea, chiar dacă plăteşte pe trimiterea acesteia mai mult decţt are de primit”, a explicat consultantul.

Fiscul îţi pune poprire pe 1 leu...

Pe de altă parte, acesta a subliniat însă că şi contribuabilul are costuri suplimentare, de multe ori neechilibrate, dacă sunt raportate la valoarea datoriei.

„V-aţi uitat vreodată ce comisioane percep băncile pentru aceste popriri? Credeţi-mă că sunt uriaşe, dacă le raportăm la o datorie de 1 leu pentru care se face această poprire. Vă dau un singur exemplu: cea mai mare bancă din România, Banca Transilvaia, percepe mai multe comisioane pentru popriri. Iar cel mai mic, luat doar pentru instituirea popririi, este de 15 lei”, a punctat consultantul.

poprire 1 leu

,,, băncile îţi mai iau 15 – 30 lei

Datele furnizate pe site-urile băncilor confirmă cele spuse de consultant: toate băncile percep diferite comisioane legate de gestiunea popririlor, fie pentru instituirea acesteia, fie pentru plata popririi, fie pentru încetarea popririi, rareori având un singur comision unic.

Astfel, Banca Transilvania are un comision de instituire a popririi de 15 lei/poprire; un altul de plată a popririi de 10 lei - pentru plăţi mai mari sau egale cu 31 lei şi 31 de lei pentru plăţi mai mari de 31 lei; un comision suspendare/sistare poprire 15 lei/ poprire.

BCR percepe comisioane de poprire de 10 lei pentru sumele mai mici de 100 de lei şi de 30 lei pentru sumele mai mari de 100 de lei.

BRD are un comision unic aferent popririlor de 20 de lei, iar Unicredit, CEC Bank şi Alpha Bank un comision unic pentru poprire de câte 30 de lei fiecare.

Cel mai mic comision de gestiune a popririlor este perceput de Raiffeisen, care opreşte 2,5 lei pentru popriri mai mici sau egale cu 100 lei şi 20 de lei pentru valori mai mari de 100 lei.

Lucrurile sunt ceva mai complicate la ING Bank care percepe un comision de plată pentru fiecare poprire de 0,5 euro, la care se adaugă comisionul Transfond/BNR.

„La transferurile în lei către conturi deschise la alte bănci se adaugă comisionul Transfond–Sent/BNR–Regis. În prezent, comisionul Transfond–Sent are valoarea de 0,51 lei şi se aplică plăţilor în lei, în valoare de până la 50.000 lei, iar comisionul BNR–Regis are valoarea de 6 lei şi se aplică plăţilor în lei, cu valori egale sau peste 50.000 lei”, arată datele publicate pe site-ul ING.

Teodorovici: Fiscul nu va mai face popriri

La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, ulterior numirii Mihaelei Triculescu la şefia ANAF, ministrul Finanâţelor, Eugen Teodorovici spunea că ANAF va fi restructurat din temelii, din punct de vedere al atribuţiilor, şi că nu va mai face popriri.

O primă soluţie legată de popririle pe conturile bancare va fi disponibilă în această primă parte a acestui an, a spus ministrul.

 „Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, a mai spus Teodorovici, avansând drept termen pentru rezvolvarea acestei situaţii „prima parte a acestui an”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite