A fost lansat „Diaspora Start-up”: 40.000 de euro pentru românii care revin în ţară pentru a demara o afacere

A fost lansat „Diaspora Start-up”: 40.000 de euro pentru românii care revin în ţară pentru a demara o afacere

Românii din diaspora pot depune, începând de ieri, proiecte pentru Programul „Diaspora Start-up", program cu o alocare de 30 milioane euro, au anunţat Ministerul Fondurilor Europene (MFE), împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Ştiri pe aceeaşi temă


Propunerile de proiecte pot fi depuse până pe 29 noiembrie, ora 16:00.

Finanţarea este asigurată din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 — 2020.

Potrivit unui comunicat al MFE, în prima etapă, administratorii de schemă de antreprenoriat depun propunerile de proiecte în valoare de maximum 5.000.000 euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori şi să le acorde acestora subvenţii pentru lansarea afacerilor în ţară.

Entităţile care intră în parteneriat pentru crearea administratorilor de schemă de antreprenoriat pot fi: furnizori de Formare Profesională Continuă autorizaţi, publici şi privaţi, organizaţii sindicale şi patronate, membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridică, autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ — teritoriale), asociaţii profesionale, camere de comerţ şi industrie, ONG-uri, universităţi, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi instituţii/agenţii/organizaţii subordonate/coordonate de acesta, parteneriate între categoriile mai sus menţionate.

În cea de-a doua etapă, cetăţenii români eligibili care doresc să îşi înfiinţeze o companie pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro şi pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat. Conform MFE, sunt eligibili cetăţenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenţei sau a domiciliului în străinătate de minim 12 luni şi doresc să înfiinţeze o afacere în România.

Schema de antreprenoriat îşi propune să creeze oportunităţi de reîntoarcere în România pentru cetăţenii stabiliţi în străinătate şi să valorifice abilităţile dobândite de aceştia (antreprenoriale şi/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în ţară.

În acord cu prevederile POCU 2014-2020, sunt considerate eligibile activităţile care urmăresc încurajarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană. Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu excepţia regiunii Bucureşti — Ilfov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările