Şoferii plătesc prea mult pentru RCA, chiar şi cu 50% în plus. Este concluzia unei investigaţii inedite a ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cercetare de tip “mystery shopping” realizată de Departamentul pentru protecţia consumatorilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că şoferii care cumpără RCA nu sunt analizaţi conform sistemului bonus/malus, deşi acesta este obligatoriu prin lege. Analiza arată că şoferii plătesc cu până la 50% în plus pentru poliţa RCA, notează Profit.ro.

Autoritatea nu a reuşit să determine cu exactitate dacă vinovaţi pentru inducerea în eroare a clienţilor sunt firmele de asigurare sau brokerii, care au acces la baza de date a asigurătorului, arată Profit.ro.

Potrivit legii, brokerul transmite asigurătorului cererea pentru emiterea unei poliţe şi compania are obligaţia de a verifica în baza de date CEDAM istoricul de daună al clientului.

Ce este sistemul bonus/malus

Aplicat de la 1 ianuarie 2010, sistemul bonus/malus presupune ca acei şoferi care nu au daune la activ să beneficieze de o reducere a preţului pentru poliţa obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

De cealaltă parte, clienţii care au înregistrat daune în ultimii ani trebuie să plătească mai mult decât preţul de bază al asigurării.

Cercetarea ASF a mai descoperit că - în ciuda faptului că legea impune ca prima pentru o poliţă RCA emisă de o anumită companie să fie aceeaşi, indiferent de intermediar - brokerii practică preţuri diferite.

De exemplu, în cazul unei societăţi foarte active pe piaţa RCA, trei din şase brokeri vând poliţa pentru şase luni cu 413,59 lei, iar alţi trei cu 475,62 lei, arată documentul consultat de Profit.ro.

Calculul este realizat pentru un şofer care are deţine carnet de conducere de mai puţin de 17 ani, dar nu se încadrează în categoria de vârstă sub 25 de ani.

Cea mai mare diferenţă de preţ este înregistrată în cazul poliţelor emise de un asigurător de top 4 pe piaţa RCA, în cazul căruia un broker vinde cu 613 lei, faţă de 325,06 lei, cât este prima cerută de toţi ceilalţi cinci intermediari.

Cum s-a scumpit cele mai ieftine poliţe RCA

Documentul obţinut de Profit.ro mai arată că preţurile practicate de asigurătorii cu cele mai reduse preţuri din România au crescut şi cu 34% faţă de martie 2015.

Concret, compania de asigurare care practică cel mai redus tarif vinde poliţa RCA, pentru situaţia prezentată mai sus, cu 528 de lei pe an în martie 2015 şi cu 664 de lei pe an în noiembrie 2015. Respectivul asigurător a rămas cu cel mai bun preţ.

Al doilea cel mai bun preţ a crescut de la 507 lei în martie la 683 de lei în noiembrie, iar al treilea - de la 763 la 785 de lei.

Există şi situaţii în care tariful a scăzut. Este cazul unui asigurător de top, dar fără prezenţă importantă pe RCA, unde preţul a scăzut de la 978 la 898 de lei.

Potrivit Profit.ro, cele mai active companii pe piaţa RCA sunt Euroins, Carpatica Asig şi City Insurance, primele două aflate sub un plan de redresare financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite