Şi ministrul Finanţelor e cu ochii pe comercianţi, să nu mărească preţurile înaintea reducerii TVA la alimente

Şi ministrul Finanţelor e cu ochii pe comercianţi, să nu mărească preţurile înaintea reducerii TVA la alimente

După vizita lui Daniel Constantin la un hipermarket, şi ministrul Teodorovici a devenit atent la preţuri

Guvernul are obligaţia şi preocuparea ca scăderea TVA la alimente să nu fie diluată de măsuri anticoncurenţiale de creştere a preţurilor, iar eventuale situaţii de acest gen trebuie sesizate la Finanţe, ANAF, Consiliul Concurenţei şi ANPC, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a răspuns astfel întrebat de presă, după discuţia avută cu deputaţii PSD pe tema Codului Fiscal, dacă Executivul este preocupat de creşterea artificială a preţurilor produselor alimentare, anterior reducerii TVA la alimente.

"Categoric, ca şi Guvern, ne dorim foarte mult ca această măsură benefică pentru piaţă să se reflecte într-adevăr la consumatori şi să nu fie, ca să spun aşa, prin astfel de măsuri anticoncurenţiale să fie diluată. Aceasta este obligaţia noastră şi preocuparea noastră ca şi Guvern", a spus Teodorovici.

"Trebuie sesizate autorităţile"

Şeful Finanţelor a precizat că Ministrul Agriculturii monitorizează foarte atent piaţa şi a arătat că trebuie sesizate autorităţile competente în cazul în care se sesizează creşteri de preţuri nejustificate, inclusiv Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

"Acolo unde această situaţie se întâmplă, ea trebuie sesizată. Şi noi (Ministerul Finanţelor-n.r.), chiar şi ANAF, chiar şi Consiliul Concurenţei, Agenţia pentru Protecţia Consumatorului, vom acţiona fiecare pe zona de care răspunde", a mai arătat ministrul.

Guvernul a decis recent ca taxa pe valoarea adăugată să scadă la 9% pentru produse alimentare şi băuturi non-alcoolice, începând cu 1 iunie.

Presa a relatat însă că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reacţionat spunând că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările