BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 2,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de miercuri menţinerea la 2,5% a dobânzii de politică monetară.

UPDATE 13.30 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, în şedinţa din 4 iulie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an.

BNR a decis şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an.

Totodată, Banca Naţională a hotărât păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.


În ultima şedinţă a CA pe probleme de politică monetară din data de 7 mai, BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,25 la sută pe an. Aceasta a fost cea de-a treia majorare a dobânzii cheie din acest an. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat atunci că decizia creşterii dobânzii a fost luată ţinând cont de noul scenariu al prognozei inflaţiei, care reconfirmă perspectiva creşterii uşoare şi a plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul câtorva luni deasupra intervalului ţintei.

Ce aşteptări au analiştii

Analiştii se aşteaptă ca dobânda cheie să crească în continuare. Specialiştii UniCredit Bank consideră că BNR s-ar putea să majoreze la şedinţa de politică monetară de astăzi dobânda de referinţă cu 25 de puncte, de la 2,5% în prezent. „Lichiditatea pare împărţită inegal între bănci, ceea ce stimulează jucătorii din piaţă să crească dobânzile”, spun ei.

Anterior, Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania, spunea că Banca Naţională va decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3% până la sfârşitul acestui an.

„Dinamica cheltuielilor publice depăşeşte dinamica veniturilor şi deja Comisia Europeană avertizează că trebuie măsuri pentru menţinerea deficitului sub 3% din PIB. Avem o intensificare a inflaţiei, care va determina BNR să majoreze în continuare rata dobânzii de referinţă. Foarte probabil, rata dobânzii de politică monetară va depăşi 3% până la finalul anului, vedem că şi ROBOR a depăşit nivelul de 3%”, a spus Rădulescu, în cadrul unei conferinţe.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut marţi la 3,27%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite