Încă o victorie pentru bănci: Guvernul pregăteşte amânarea cu un an a aplicării legii insolvenţei personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea insolvenţei personale a fost votată în vară, după cinci ani de tergiversări în Parlament, ca urmare a aprecierii puternice a francului elveţian
Legea insolvenţei personale a fost votată în vară, după cinci ani de tergiversări în Parlament, ca urmare a aprecierii puternice a francului elveţian

Guvernul vrea să amâne cu un an intrarea în vigoare a legii insolvenţei personale, care urma să fie aplicată de la 1 ianuarie, astfel că a realizat un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens, scrie Profit.ro.

Proiectul ar fi fost avizat marţi de mai multe instituţii, potrivit sursei citate. Legea insolvenţei personale a devenit o urgenţă în acest an din cauza aprecierii masive a francului elveţian şi a fost promulgată în luna iunie. Aceasta urma să se aplice de la 1 ianuarie 2016, dar prevedea înfiinţarea mai multe instituţii pentru gestionarea numărului mare de posibili insolvenţi. 

La nivel naţional trebuia formată o comisie naţională de insolvenţă, iar la nivel teritorial va fi o comisie teritorială de insolvenţă care se întâlneşte cel puţin o dată pe lună.Comisia de insolvenţă centrală este alcătuită din câte un reprezentant al ANPC, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului – Direcţia Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

Comisia de Insolvenţă teritorială, câte una în fiecare judeţ, este alcătuită din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi un reprezentant al  Ministerului Finanţelor Publice. 

Potrivit legii, administratorul judiciar trebuie desemnat aleatoriu de Comisia de Insolvenţă, din rândul practicienilor în insolvenţă, executorilor judecătoreşti, avocaţilor sau notarilor publici, înscrişi în Lista administratorilor procedurii şi lichidatorilor pentru procedura insolvenţei persoanelor fizice. 

Insolvenţa debitorului persoană fizică se prezumă a fi existentă prin efectul legii dacă după trecerea unui termen de 90 zile de la data scadenţei unei obligaţii acesta nu şi-a achitat datoriile către unul sau mai mulţi creditori.

Potrivit legii, nu poate beneficia de o procedură a insolvenţei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, de o procedură prin lichidare de active sau de una simplificată de insolvenţă cel care a mai fost subiect al unei astfel de insolvenţe în ultimii cinci ani.

Legea „dai casa şi scapi de bancă“, aproape de a fi retrimisă în Parlament

Aceasta ar fi o altă lovitură pentru românii care au credite şi probleme cu băncile. Parlamentul a votat recent legea dării în plată, prin care împrumuturile pot fi stinse prin cedarea imobilelor cu care s-a girat, aceasta aflându-se acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. Totuşi, Iohannis vrea să o retrimită în Parlament, cu recomandarea neoficială de limitare a aplicării sale doar pentru creditele sub 250.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite