Încă un miliard de lei din Fondul de Rezervă pentru PNDL-ul lui Dragnea, în numai o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul traversează mai multe sate din Ţara Făgăraşului

Guvernul vrea să aloce încă un miliard de lei din Fondul de Rezervă pentru Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), după ce acum 10 zile a aprobat o altă alocare de un miliard de lei.

În data de 25 iunie, La finalul lunii mai, când publicase proiectul de hotărâre, Guvernul explica faptul că dă aceşti bani pentru că estima că primarii vor cheltui tot bugetul alocat în acest an, de 2,5 miliarde lei, până la finalul lunii iunie. Astfel, susţinea Guvernul, cei un miliard de lei erau necesari pentru „continuitatea derulării programului în perioada imediat următoare, respectiv lunile iulie şi august, în condiţiile în care pe perioada verii sunt realizate majoritatea lucrărilor aferente obiectivelor de investiţii incluse în program”.

Acum, Guvernul vrea să aloce încă un miliard de lei către PNDL I şi PNDL II, oferind aceleaşi explicaţii.

Între timp, însă, au crescut sumele alocate deja către cele două programe, dar numărul de investiţii rămase de finalizat a rămas neschimbat. Asta înseamnă că PNDL I şi PNDL II înghit din cei în cei mai mulţi bani, dar investiţiile avansează într-un ritm de melc.

Mai precis, la finalul lunii mai „din obiectivele de investiţii incluse la finanţare au rămas în execuţie un număr de 2.173 obiective de investiţii pentru care trebuie asigurate fonduri”. Asta pentru ca la începutul lunii iulie, textul proiectului să fie identic, cu acelaşi număr de 2.173 obiective de investiţii pentru care trebuie asigurate fonduri.

În schimb, în ceea ce priveşte PNDL I, până acum a fost transferată beneficiarilor suma de 386,737 milioane lei, faţă 264,359 milioane lei, la finalul lunii mai. În ceea ce priveşte PNDL II, până acum a fost transferată beneficiarilor suma de 2,01 miliarde lei, faţă de 1,2 miliarde lei, la finalul lunii mai.

Sume record alocate din Fondul de Rezervă

Cele două miliarde de lei alocate de Guvernul Dăncilă din Fondul de Rezervă către PNDL în mai puţin de o lună sunt sume record. Victor Ponta, pe când era premier, obişnuia să le dea primarilor bani pentru PNDL din fondul de rezervă, dar era vorba de sume mici, de 20 milioane de lei sau 100 milioane de lei. De asemenea, alocările se făceau pe final de an, când Fondul de rezervă rămânea cu surplus. Asta deşi, conform legii, banii din fondul de rezervă sunt destinaţi unor situaţii extraordinare, de tipul plăţii despăgubirilor pentru inundaţii, cutremure, alunecări de teren sau, cum s-a întâmplat anul trecut, pentru fermierii afectaţi de pesta porcină.

Tot Guvernul Dăncilă este cel care le-a făcut şi anul trecut un cadou mai mare primarilor, tot din fondul de rezervă. În decembrie, Executivul a alocat 562 milioane de lei din acest fond către PNDL I şi II.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite