2019, marcat de prudenţă privind cheltuielile personale. Ce fac românii când nu le ajung banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de Reveal Marketing Research în ianuarie 2019, pe un eşantion naţional, arată că 9 din 10 români spun că vor fi mai atenţi cu felul în care-şi vor gestiona finanţele personale în acest an.

O cercetare comandată de Banometru arată că 1 din 2 români îşi gestionează singuri bugetul, 30% fiind dispuşi să-şi schimbe locul de muncă pentru a-şi rezolva problemele financiare.

„Românii se simt stăpâni pe situaţie atunci când vine vorba de gestionarea propriului buget. Doar 1% dintre aceştia ar apela la un consilier financiar pentru a-şi înţelege mai bine bugetul personal, în timp ce jumătate dintre aceştia susţin că sunt unicii responsabili de veniturile şi cheltuielile personale, arată rezultatele unui studiu realizat la comanda Banometru, un program gratuit de educaţie financiară”, se arată în documentul remis redacţiei. 

Potrivit acestuia, bărbaţii se declară mai stăpâni pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%)  şi apelează într-o mai mică măsură la părinţi (13%), faţă de aproape ¼ dintre românce care declară că sunt ajutate de părinţi.

Ce facem dacă avem o problemă financiară

Atunci când întâmpină dificultăţi financiare, 65% dintre români spun că sunt mai atenţi la felul în care îşi gestionează veniturile şi cheltuielile, în timp ce 30% şi-ar schimba locul de muncă. Împrumutul este o soluţie pentru 37% dintre români, 22% le-ar cere bani prietenilor, iar 15% ar solicita un credit bancar. 

Pentru a se redresa financiar, femeile sunt mai deschise decât bărbaţii să găsească activităţi suplimentare care să le completeze veniturile; 35% dintre acestea şi-ar mai lua un loc de muncă, în timp ce doar 25% dintre bărbaţi sunt dispuşi să facă acest efort. 

„Oamenii ajung să caute un specialist doar în momentul în care se  află într-o situaţie din care nu mai văd nicio ieşire. Este greşit! Ar trebui să apelăm la consultanţă financiară din timp tocmai pentru a nu ajunge în momentul în care să ne simţim încătuşaţi. O abordare echilibrată a cheltuielilor ne va ajuta să economisim, să investim şi să ştim cum să ieşim din orice impas financiar.”, declară Cornel Ionescu, trainer şi consilier financiar program Banometru.

Cum va arăta bugetul personal în 2019?

Despre prundenţă vorbesc românii când se gândesc la propriul buget anul acesta. 9 din 10 români cred că vor fi mai atenţi cu felul în care-şi vor gestiona finanţele personale, arată datele studiului. 

Previziunile nu se corelează însă cu situaţia economică a ţării, rata inflaţiei sau deprecierea monetară. 

Cercetarea a fost realizată de Reveal Marketing Research în ianuarie 2019, pe un eşantion naţional, prin metoda CAWI şi a cuprins 800 de repondenţi, cu vârste între 16 şi 54 de ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite