Vor veni fetele plăpânde şi vă vor lua joburile de sub nas!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi se supără când le atrag atenţia că experienţa lor s-ar putea să nu aibă atât de multă valoare pe cât cred ei, faţă de alte abilităţi şi calităţi pe care le caută angajatorii. Şi că, dacă se bazează exclusiv pe această experienţă, e posibil să îşi asume un mare, foarte mare risc. Unii devin agresivi şi chiar violenţi când aud aşa ceva. Uitaţi-vă la comentariile de pe blogul meu, de pildă.

M-am uitat puţin în urmă, la recrutările noastre. Tendinţa de a lua oameni mai tineri, dar şi cu mai puţină experienţă, pe cale de consecinţă, s-a accentuat în ultimii ani. Era previzibil. Acum câteva săptămâni am terminat recrutarea unui CFO pentru una dintre cele mai mari companii din ţară. Au luat pe cel mai tânăr candidat (abia trecut de 30 de ani) şi cu cea mai scurtă experienţă, dintre toţi cei şapte pe care i-am prezentat. O companie cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri enormă. Alţii, o mare companie de retail, pe cineva de 30 şi un pic, o fată, cea mai tânără şi mai puţin experimentată dintre toţi.

Am cunoscut de curând o domnişoară. 24 de ani, plăpândă. A terminat Psihologia şi au păstrat-o o vreme în facultate, pentru că a fost o studentă foarte bună. Acum două luni s-a angajat recepţioneră la un nu foarte mic hotel. Primul său job plătit, nu a mai fost angajată până acum. I-au explicat cum e cu rezervările, cu booking.com, cu banii, cu plăţile, cu facturile, cu cardurile, cu camerele, cu cameristele, cu prizele şi instalaţiile care se defectează, cu sanepidul, cu diverse. Ieri, patroana nu foarte micului hotel i-a propus să o facă directoarea generală a hotelului. Cu un salariu dublu. Pe mine nu m-a mirat, pentru că o cunosc bine pe domnişoara plăpândă.

Încăpăţânaţi-vă să nu fiţi mai atenţi la cum vă purtaţi şi ce faceţi, la cum şi ce vorbiţi, la cum ascultaţi, la cum vă îmbrăcaţi. Fiindcă aveţi atâta experienţă, încăpăţânaţi-vă să nu mai puneţi mâna pe o carte, să nu notaţi, să mergeţi nepregătiţi la întâlniri, să nu vă preocupaţi de imagine şi de impresia pe care o faceţi, să nu daţi atenţie la mărunţişurile şi nimicurile acestea, cum le numiţi voi, că vor veni şi alte fete plăpânde şi vă vor lua joburile de sub nas. Şi nu veţi înţelege de ce...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite