Vom avea creştere economică în 2013?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul de stat pentru anul 2013 se află pe ultima sută de metri. Asa cum arata acum are doar meritul că împarte sărăcia mai echitabil, mai aproape de aşteptările celor care s-au deranjat să voteze în decembrie anul trecut. Ceea ce nu este neapărat rău. Însă creşterea economică prognozată pentru anul acesta nu arată deloc bine.

Bugetul de stat pentru anul 2013 se află pe ultima sută de metri. Peste câteva zile va fi aprobat de către Parlamentul României urmând să intre în vigoare după 1 februarie. Asa cum arata acum are doar meritul că împarte sărăcia mai echitabil, mai aproape de aşteptările celor care s-au deranjat să voteze în decembrie anul trecut. Ceea ce nu este neapărat rău. 

În locul unui control al costurilor cu salariile şi pensiile s-a optat pentru reducerea cheltuielilor cu investiţiile, pentru introducerea unor impozite noi şi pentru extinderea bazei de impozitare. Această politică bugetară este una socială, cu potenţial de stimulare (citeşte ”menţinere”) a nivelului consumului final pe termen scurt. Riscul, deja menţionat de FMI, este ca o creştere a consumului pe termen scurt să fie acoperită din importuri deoarece producţia internă nu este suficientă.

Pe termen mediu o astfel de politică nu este sustenabilă datorită: 

a) adâncirii deficitelor structurale (fondul de pensii, fondul de sănătate şi pierderile societăţilor de stat) şi

b) lipsei unor vectori de creştere economică şi, implicit, de creştere a ocupării forţei de muncă. 

Aceşti vectori pot consta în creşterea spectaculoasă a absorbţiei fondurilor europene, reluarea exploatării resurselor naturale, mari proiecte de infrastructură, dar şi (re)orientarea unei părţi a exporturilor noastre în afara zonei euro, vizând în special China şi economiile emergente.

Problema este că vectorii de creştere economică nu pot fi ”activaţi„ peste noapte şi nici prin decrete sau legi. Pentru a obţine rezultate este nevoie de instituţii eficiente şi, în special, de eforturi susţinute, ceea ce îi poate pune în dificultate pe politicienii noştri obişnuiţi cu jumătăţi de măsură. 

Dacă la această problemă adăugăm faptul că mediul local de afaceri continuă să fie ”neprietenos” cu întreprinzătorii, nivelul creşterii economice prognozate pentru anul acesta nu arată deloc bine. Deja procentele de creştere din prognozele oficiale se topesc pe zi ce trece (de la 1,8% acum câteva săptămâni a ajuns deja la 1,5%) - trendul este negativ. Aşadar, pe lângă bugetul mai sărac decât în anii precedenţi nici creşterea economică nu se simte prea bine...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite