VIDEO Cine este industriaşul român care sparge gheaţa în America Latină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători, are o avere estimată la 95 de milioane de euro   FOTO ADEVĂRUL
Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători, are o avere estimată la 95 de milioane de euro   FOTO ADEVĂRUL

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad, are un contract de 100 de milioane de euro cu Brazilia şi este în discuţii cu autorităţile din trei state din America Latină pentru a deschide linii de asamblare acolo. Omul de afaceri a fost dat exemplu de preşedintele Băsescu la sosirea din America de Sud.

La sosirea din deplasarea în America Latină, preşedintele Traian Băsescu a declarat că acum este momentul pentru industriile româneşti care nu îşi găsesc piaţă în România să iasă pe pieţele externe, iar o ţară ca Peru poate fi o astfel de piaţă. El a dat ca exemplu industria de material rulant, cu fabrica de vagoane Astra de la Arad, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, care ar putea să deschidă, în cooperare cu firme din Peru, o linie de asamblare a componentelor produse în România. 

„Cei care aţi văzut uzinele din Arad am convingerea că sunteţi impresionaţi de potenţialul care există acolo sau fabrica de vagoane de marfă de la Caracal. Este un potenţial excepţional, dar nu avem o piaţă, din două motive: în Europa, foarte mulţi furnizori de vagoane concurează în această industrie şi, doi, exportul de vagoane, spre exemplu, în America Latină este dificil“, a argumentat Băsescu. El a arătat că soluţia de deschidere de linii de asamblare de componente în America Latină este indicată şi de faptul că vagoanele finite sunt greu de transportat pe mare.

„Soluţia corectă sunt companii mixte româno-peruane, linii de asamblare în Peru, cu contribuţia locală, atât cât este ea. Poate pot pune la dispoziţie tablă, poate geamuri, dar componentele, motoarele electrice, boghiurile, sistemele de frânare, toate s-ar produce în România, în vederea asamblării acolo. Asta înseamnă locuri de muncă aici şi export de produs finit în America Latină“, a spus Băsescu.

100 de vagoane româneşti în Brazilia

„În vizita domniei sale în America de Sud, a dat peste noi acolo“, explică râzând Blidar despre faptul că a fost dat exemplu la întoarcerea în România. Omul de afaceri arădean, în vârstă de 67 de ani, a explicat pentru „Adevărul“ că societatea pe care o controlează, Astra Vagoane Călători, are un contract ferm în Brazilia, semnat încă de acum un an. Blidar a câştigat un contract de 100 de milioane de euro la începutul lui 2012 în urma unei licitaţii organizate în Brazilia de una dintre cele mai mari companii din lume, Vale. Contractul se întinde pe o perioadă de doi ani şi jumătate, timp în care compania va livra 100 de vagoane de călători. 

În urmă cu un an, industriaşul arădean spunea că, după prăbuşirea pieţelor din Europa, a căutat contracte şi în Malaysia şi în ţări din America de Sud. Acum, el spune că este în discuţii cu autorităţile din trei state din America Latină pentru colaborări pe material rulant. „Deocamdată, noi le producem în România şi le transportăm, pe viitor, vrem să deschidem linii de asamblare“. Blidar nu a vrut să spună care sunt cele trei state cu care este în negocieri, însă nu a negat negocierile cu Peru. 

Blidar nu numai că-şi duce vagoanele peste graniţă, dar este hotărât să-şi aducă din străinătate produsele pe care până acum le lua de la furnizorii din România. Omul de afaceri a declarat recent că va rezilia contractele cu 400 de furnizori, firme mici, cu trei-patru angajaţi, cu care lucra pentru producţia de vagoane, din cauza măsurii ce obligă firmele mici la plata TVA la încasare. „Nu suntem dispuşi şi nu putem suporta TVA la 400 de facturi“, a spus arădeanul. 

Inginer geodez, în afaceri din 1990

De profesie inginer geodez, fără să practice această meserie, Blidar este un industriaş de cursă lungă, a intrat în afaceri după Revoluţie, când a început să producă subansamble pentru vagoane şi să se ocupe şi de construcţii industriale. Primul milion de euro l-a făcut după un an de activitate, potrivit „Ziarului Financiar“. 

Omul de afaceri arădean mai deţine, pe lângă compania Astra Vagoane Călători, şi firmele Astra Vest, Sirv Titu, fabrica de marmură Marmura Bucureşti, Tristar Bucureşti şi Banca Comercială Feroviara. Valer Blidar ocupă locul 43 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, iar averea lui este estimată la 90-95 de milioane de euro. 

Anul de graţie al companiei Astra Vagoane Călători a fost 2008, când a înregistrat afaceri de 65,6 milioane de euro şi un profit net de 26,2 milioane de euro. În 2011, afacerile companiei s-au înjumătăţit, iar rata profitului a scăzut de 10 ori.

Blidar a preluat Astra Vagoane Călători Arad în martie 2000, scoasă la privatizare în guvernarea Isărescu, când Ministerul Industriei şi Comerţului era condus de Radu Berceanu, iar cel al Transporturilor – de Traian Băsescu. 

La jumătatea lui 2011, revista „Kamikaze“ scria că banca lui Blidar a acordat în acel an credit unei firme controlate de Francisc Demeter şi de Vasil Radu Gavril, doi apropaţi ai primarului Gheorghe Falcă (PDL), finul lui Traian Băsescu. Creditul a fost garantat cu mai multe facturi emise în iunie 2011 de firma celor doi, Tehnicon Park, pentru Astra Vagoane Călători. Adică Tehnicon era furnizor al firmei lui Blidar. 

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat fabrica de la Arad în toamna lui 2008 şi în vara lui 2009. La vizita din 2008, la ieşirea din fabrică, Băsescu a afirmat că societatea are producţia asigurată pentru anul 2009, dar că „nu i-ar prinde rău o comandă de 20-40 de vagoane de la CFR“. În intervalul 2009-2011, Astra Vagoane a încheiat cu societatea de stat CFR Călători contracte pe mai mulţi ani în valoare de peste 400 de milioane de euro, potrivit „Ziarului Financiar“. La următoarea vizită, din 2009, preşedintele Băsescu a primit o diplomă şi o medalie de aur din partea conducerii Astra Vagoane Călători, societate din al cărei Consiliu de Administraţie a făcut parte o perioadă, în 1992, potrivit money.ro.  

Avem un contract ferm în Brazilia şi suntem în discuţii cu autorităţile pentru anumite colaborări, a declarat Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători Arad. 

Peru, o ţară în boom economic

Peru, ca şi celelalte ţări din America Latină, trece printr-o perioadă de boom economic. Ţara, cu o populaţie de 30 de milioane de locuitori, a avut un PIB de 177 de miliarde de dolari SUA în 2011, având o creştere economică de 6,8% în acelaşi an, pentru 2012 fiind estimată, de asemenea, la peste 6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite