Varujan Vosganian: „Avem zece oferte pentru Oltchim, şase pentru CupruMin, două pentru Remin şi şase pentru Plafar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a anun'at ofertele primite de companiile de stat de la investitori FOTO Adevărul
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a anun'at ofertele primite de companiile de stat de la investitori FOTO Adevărul

Ministerul Economiei a primit la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizarii în Industrie (OPSPI) un numar de 10 oferte pentru Oltchim de la investitori din India, Azerbaidjan, India, Qatar, Marea Britanie şi Israel, a declarat astăzi Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

„Cea mai bună ofertă ar fi cea cu preluarea Arpechim astfel încât piroliza să funcţioneze şi apoi să furnizeze materii prime", a afirmat el.

Vosganian a mai spus că acum combinatul are nevoie de un necesar de finanţare de 50 de milioane de euro, din care din materii prime se pot găsi 30 de milioane de euro. Pentru restul se au în vedere finanţări de la traderi, vinderea de instalaţii şi apoi reînchirierea lor, plus contractul de asigurare cu Astra, în valoare de 10 milioane de euro.

„Oltchim e ca peştele oceanic pe vremea comunistă, nu trece nicio zi fără el", a spus Vosganian.

Ministrul a mai precizat că a cerut administratorilor judiciari să nu procedeze la nicio concediere până când Guvernul nu reînoieşte o ordonanţă din 2006 care reglementează acordarea de venituri de completare. Ministerul Finanţelor a acorat o suma de 7 milioane de lei pentru aceste venituri. Până acum s-au plătit toate restanţele salariale, în condiţiile în care din 2012 combinatul funcţioneaza la 33% capacitate. El a dat totuşi o veste proastă angajaţilor: o parte din lefurile pe ianuarie vor intra la masa credală.

Situaţie grea la CupruMin

Despre CupruMin, ministrul Economiei a spus că a moştenit o situaţie grea, în care fostul investitor Energo Mineral solicită în instanţă 78 de milioane de lei, iar RomanCopper cere returnarea garanţiei de la privatizarea eşuata de anul trecut.

CupruMin nu va fi privatizat, iar statul doar va face un parteneriat cu un investitor. Până acum sunt şase oferte la OPSPI, de la companii din Europa, America de Nord şi Rusia.

În cazul Remin Baia Mare, sunt două astfel de oferte. Remin a moştenit datorii de 120 de milioane de euro şi „un munte de pirită auriferă", în valoare de 53 de milioane de lei. Circa 82% din creanţe sunt deţinute de Fisc, însă Vosganian a cerut transferul acesteia către AVAS.

„Dacă ofertele se vor concretiza, vom da de lucru la câteva sute de oameni", a spus ministrul Economiei. Pentru asta e nevoie, însă, de o modificare la Legea minelor, deoarece momentan legislaţia nu prevede posibilitatea redeschiderii de mine.

În cazul Plafar, saptămâna viitoare se va cere scoaterea acesteia de pe lista societăţilor de interes naţional.

Sanevit, probleme cu patrimoniul

Cu Sanevit este, însă, o mare problemă: aceasta este Sanevit 2, care este diferită de Sanevit 1, firmă aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. Trebuie să se lamureasca problemele patrimoniale.

Aversa va produce in continuare

Aversa este o altă societate ce se va vinde, în lichidare. Ministerul a solicitat ca vânzarea să se facă în bloc şi nu bucată cu bucată deoarece firma produce pompe pentru reactoarele nucleare sau pentru irigaţii. „Că pământul va fi folosit pentru speculaţii imobiliare nu mă îndoiesc, dar vreau ca instalaţiile să fie relocate şi activitatea continuată", a precizat Vosganian.

În fine, la Fortus Iaşi au fost identificate două active viabile şi a fost oprită procedura lichidării.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite