Vânzarea Oltchim se amână cu 45 de zile, pentru ca statul să aibă timp să preia rafinăria Arpechim de la Petrom

Vânzarea Oltchim se amână cu 45 de zile, pentru ca statul să aibă timp să preia rafinăria Arpechim de la Petrom

Niciun investitor nu a depus ofertă până vineri, când a expirat termenul-limită pentru vânzarea activelor viabile

Termenul de vânzare al Oltchim SPV – vechicolul special creat în care au fost adunate toate activele viabile ale combinatului chimic – a fost amânat cu 45 de zile, perioadă în care statul trebuie să achiziţioneze rafinăria Arpechim de la Petrom, a declarat, la Râmnicu Vâlcea, Constantin Niţă, ministrul Economiei.

„Oltchim este o companie de interes naţional şi strategic, am cerut sindicaliştilor să aibă răbdare pentru că privatizarea combinatului nu este un eşec. Dimpotrivă, amânarea a fost cerută de investitorii strategici pentru că sunt interesaţi şi de preluarea la pachet a Oltchim cu Arpechim. Sperăm, astfel, că în intervalul de timp imediat să reuşim finalizarea cu succes a negocierilor cu cei de la OMV, pentru a prelua rafinăria piteşteană“, a spus ministrul Niţă.
 
Potrivit lui Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria din cadrul combinatului, în termen de 15 zile administratorul judiciar trebuie să convoace acţionarii şi creditorii Oltchim pentru ca apoi termenul să fie extins cu alte 30 de zile.
 
Astfel, următorul termen de privatizare ar veni în luna mai. Preţul de pornire pentru licitaţia activelor viabile porneşte de la 305 milioane de euro. Vineri, 28 martie a expirat termenul anterior, fără ca vreo ofertă să fie depusă în termenul legal.
 
Mai mulţi investitori sunt interesaţi de preluarea combinatului vâlcean: consorţiul chinez Baota Petrochemical împreună cu Junlun Petroleum, un consorţiu între SIF Moldova şi Chimcomplex Borzeşti – societate deţinută de către omul de afaceri Ştefan Vuza, şi, separat, SIF Transilvania. De asemenea, un offshore a depus vineri o ofertă după ora-limită stabilită.
 
Combinatul se află în insolvenţă din luna ianuarie a anului trecut. Investitorii chinezi sunt cei care dorsc preluarea la pachet cu tot cu rafinărie. Anterior, şi Petchem, divizia petrochimică a grupului MOL, a cumpărat caietul de sarcini.

Nevoie de finanţare de 15 milioane de euro

Combinatul are o nevoie de finanţare de 15 milioane de euro, pentru creşterea producţiei, astfle încât nivelul de rentabilitate să fie mai bun.
"În cadrul discuţiilor, reprezentanţii combinatului Oltchim S.A. i-au adus la cunoştinţă Ministrului Economiei problemele cu care se confruntă societatea, respectiv nevoia de finanţare, estimată la 15 milioane de euro, pentru repornirea unor instalaţii care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie, astfel încât să se ajungă la nivelul de rentabilitate al combinatului. Totodată, conducerea companiei i-a prezentat Ministrului planul de plată a restanţelor salariale pentru angajaţii Oltchim care, încă din septembrie anul trecut, primesc lunar salariile, cu un decalaj istoric de aproximativ două luni, menţionând că se fac eforturi pentru aducerea lor la zi", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
 
Mai puteţi citi:
 
Investitorii chinezi interesaţi să cumpere combinatul Oltchim s-au întâlnit luni cu autorităţile judeţene din Argeş şi Vâlcea. În cele 10 zile petrecute în România, reprezentanţii companiilor Baota Petrochemical Group-Junlun Petroleum au purtat discuţii inclusiv pentru achiziţionarea rafinăriei de la Piteşti deţinută de OMW.
 
Statul va prelua rafinăria Arpechim Piteşti de la Petrom, iar aceasta va fi privatizată la pachet cu combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, o comisie interministerială urmând să fie formată în cel mai scurt timp pentru a negocia cu grupul austriac OMV condiţiile tranzacţiei şi pentru a prezenta un proiect de act normativ.
 
Deşi se află în insolvenţă de mai bine de un an, combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea are o organigramă destul de stufoasă. Oltchim este condus în acest moment de 21 de directori.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: