USL omoară găina cu ouă de aur

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zarurile au fost aruncate. După discuţiile cu FMI, în loc de relaxare fiscală şi sprijinirea mediului de afaceri avem creşteri de impozite, accize, taxe. În domeniile cele mai sensibile: carburanţi, curent electric, gaze, utilităţi, care se vor propaga cu siguranţă la alimente, produse de uz curent, transport în comun etc.

USL n-a avut puterea să facă ce a făcut Boc în 2010. Să reducă cheltuielile de funcţionare a statului, să facă investiţii, să ajute mediul de afaceri, astfel încât am avut creştere economică în 2010, 2011.

Creşterea economică din 2013 vine dintr-un an agricol foarte bun, ceeace nu este obligatoriu şi în 2014.
Incapacitatea cronică de a strânge încasări la bugetul de stat s-a rezolvat prin suplimentarea costurilor la combustibil, care se face automat, la pompa de benzină. Odată, cu o creşterea de 7 eurocenţi, pentru un fond destinat drumurilor.

Aiurea! Şi Tăriceanu a băgat banii luaţi pe BCR într-un astfel de fond că nu i-a mai găsit nimeni. Se vor duce şi aceştia în consum, în asigurarea pensiilor şi salariilor, nu în infrastructură şi în investiţii.

Apoi, mărirea accizelor cu rata inflaţiei se va duce tot în preţurile la pompă. Consecinţa va fi propagarea creşterii preţului combustibilului în toate preţurile, toate mărfurile necesită transport de la producător la cumpărător. Cum puterea de cumpărare este deja anemică, ea se va diminua şi mai mult, intrând în cercul vicios al reducerii consumului care va afecta producţia, care va afecta veniturile, şi tot aşa.

Impozitarea stâlpilor de electricitate şi a construcţiilor firmelor private arată disperarea fiscului român. Astea nu pot fi ascunse, se văd şi se numără de la distanţă. Dar să nu te pui cu imaginaţia contribuabililor. Dacă vor muta aceste construcţii pe persoane fizice, ce se va întâmpla?

Nu trebuie să ai cine ştie ce viziune economică să înţelegi aceste lucruri. USL nu are deloc.

Crin Antonescu a prezentat aseară explicit menţinerea cotei unice de 16% ca pe o mare victorie. Dacă aceasta este „marea victorie” liberală, ne-am lămurit.

Restul de măsuri, scăderea CAS-ului la 1 iulie 2014, salariul minim, sunt fie iluzorii (dacă vor fi condiţii), fie fără prea mare impact, nu mulţi salariaţi au salariul minim pe economie. Iar creşterea salariilor debutanţilor în învăţământ s-a mai încercat şi nu s-a făcut. Debutanţii îi ajung din urmă cu salariul pe cei cu 10 ani vechime, ceeace nu e în regulă, trebuie să le măreşti şi acestora, şi tot aşa.

Şi marea descentralizare devine marea păcăleală, pentru că din lipsa banilor primarii şi şefii de Consilii Judeţene trebuie să facă ceeace n-are curaj guvernul să facă: să reducă personalul bugetar cu cel puţin 10%.

N-a zis guvernul că le dă şi banii aferenţi descentralizării? O păcăleală, cum am prevăzut mai demult.

Cert este un lucru.

USL a reuşit să păcălească o parte din populaţie, care i-a dat şi votul, dar nu reuşeşte să păcălească economia, mediul de afaceri, găina care face ouă de aur. Aici se lucrează cu cifre seci şi clare, cu legi care nu se lăsa manipulate.

Iar semnalele sunt dintre cele mai îngrijorătoare.

Cei mai importanţi acţionari din sistemul financiar românesc, băncile austriece, şi-au redus expunerea pe ţara noastră cu peste 4 miliarde de euro în ultimii doi ani, după cum arată un studiu al Băncii Naţionale a Austriei.

Ştim că în plină criză a existat un agreement prin care băncile străine se obligau să nu retragă capital din România. Cum n-a mai fost reînnoit, pe măsură ce mediul de afaceri din România se deteriorează, băncile îşi retrag banii, ceeace afectează şi va afecta creditarea, şi aşa subţiată din faptul că statul trage banii destinaţi creditării interne.

Iar regretul că nu avem bănci româneşti, şi stăm la mila celor străine, este anulat de constatarea: şi când le-am avut, Bancorex, Banca Agricolă, ce-am făcut cu ele? Le-am prăduit, că erau de stat, adică ale tuturor şi ale nimănui. Aşa că mai uşor cu regretele.

În 2013 avem cele mai mici investiţii străine din ultimii 10 ani! O constatare ce-ar trebui să dea frisoane şefilor USL. De ce?

Pentru că mediul de afaceri nu este atractiv, birocraţia şi corupţia la cote înalte, forţa de muncă mediu şi înalt calificată nu există, predictibilitatea legislativă şi fiscală nu, dacă tot schimbăm codul fiscal şi legile după cum li se năzare unora şi altora.

Turcia, Bulgaria, Polonia, ne depăşesc net în privinţa investiţiilor străine directe.

În concluzie, cele mai negre previziuni în domeniul economic se adeveresc. Vine iarna, posibil dificilă, activităţile economice încetinesc, iar încasările la buget vor fi şi mai mici.

LIpsa de viziune a USL, inclusiv a liberalilor, conduce la distrugerea mediului de afaceri, atât cât mai rezistă în România.

În loc de măsuri de relaxare fiscală, simultan cu reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, aşa cum a făcut Emil Boc în 2010, asistăm la noi şi noi cianurări a întreprinzătorilor şi antreprenorilor.

La ce ne trebuie 27 de ministere, când ele consumă, produc doar hârtii şi freacă menta, să răspundă guvernul USL. Mai ales ca după descentralizare multe vor fi golite de continut.

Eşecul economic major al USL, miza electorală enormă dată de alegerile prezidenţiale din 2014, schimbă datele problemei anului care urmează.

Aceste date trebuie analizate şi reevaluate de către forţele politice aflate în competiţia electorală.
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite