Unul dintre cei mai mari investitori polonezi, forţat să-şi închidă fabrica din Vâlcea. Ce se va întâmpla cu angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USG Uzinele sodice Govora Chieh România - platforma chimică vâlceană Foto

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România a anunţat vineri că este forţat să demareze procesul de oprire a producţiei la  fabrica sa, începând cu 18 septembrie 2019.

„CIECH Soda România (CSR) este forţată să demareze procesul de oprire a producţiei la uzina sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie 2019. În cazul unei opriri pe termen lung, compania va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru majoritatea angajaţilor săi. Cu toate că a depus mari eforturi pentru a menţine în viaţă singura fabrică de sodă calcinată din ţară, CIECH este forţată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale preţului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora”, a informat companie, printr-un comunicat remis „Adevărul”.

Aflată în insolvenţă încă din 2016 şi afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunţat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Asta în condiţiile în care preţul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie şi trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiţii, este impusă o nouă creştere a preţului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult faţă anul trecut (incluzând certificatele CO2).

“CIECH Soda România, parte a Grupului CIECH - lider în industria europeană de profil şi unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piaţa locală - se află în imposibilitatea de a-şi continua operaţiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul său furnizor de abur. Cu mare dezamăgire trebuie să anunţăm demararea procesului de oprire a producţiei noastre. E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noştri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranţa că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluţii pentru rezolvarea tuturor acestor probleme şi pentru a salva CIECH Soda România.  Nu ne vom da bătuţi!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

Potrivit acestuia, CIECH caută cea mai bună soluţie, printre opţiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obţinerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi. CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în acelaşi timp derulează o analiză profundă şi în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producţiei în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârşitul acestui an.

În cazul în care va fi necesară oprirea producţiei pe termen lung, CIECH Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajaţi ai săi. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanţa instalaţiilor, astfel încât să poată fi reluată producţia la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajaţi va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale Grupului.

Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forţei de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competenţelor / recalificare profesională, asistenţă în găsirea de oferte de muncă).

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România şi a ajuns la aproape 600 de angajaţi la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piaţă, a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia naţională şi la întărirea relaţiilor româno-poloneze. CIECH Soda România, companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu.

  A doua majorare de preţ din acest an

Actualele probleme ale CIECH Soda România, provocate de majorările succesive ale preţului aburului, sunt în principal rezultatul managementului deficitar al CET Govora de până în 2016 şi al situaţiei financiare catastrofice de după 2018, care a fost agravată de cel mai recent accident cauzat de alunecarea de teren de la mina Alunu, din mai 2019.  

CET, care deja furniza cu 20% mai puţin abur decât era necesar pentru a acoperi nevoile de producţie ale CIECH Soda România, a denunţat unilateral contractul semnat în acest an, anunţând o nouă majorare de preţ, cu 80% mai mare, deşi preţul existent este cel mai mare dintre nivelurile înregistrate la unităţile de producţie ale CIECH din Polonia şi Germania.

„În pofida faptului că discuţiile cu CET au început imediat şi în ciuda atitudinii deschise a reprezentanţilor grupului polonez din industria chimică, pretenţiile legate de preţul ridicat s-au menţinut. Acceptarea noului preţ de către CIECH Soda România ar avea drept rezultat o permanentă lipsă de profitabilitate a producţiei şi pierderi financiare constante pentru uzină, motiv pentru care CIECH Soda România a fost nevoită să anunţe întreruperea producţiei începând cu 18 septembrie 2019”, susţin reprezentanţii companiei.

CIECH este un grup internaţional din industria chimică şi deţine o puternică poziţie pe pieţele europene şi nu numai, susţinut de un investitor strategic de încredere pe termen lung (Kulczyk Investments). Compania îşi exportă produsele în peste 100 de ţări din întreaga lume, oferind sodă calcinată, bicarbonat de sodiu, sare, produse pentru protejarea plantelor, răşini epoxidice şi poliesterice, spume poliuretanice, silicaţi şi ambalaje din sticlă. Compania are mai multe unităţi de producţie în Europa, printre care patru fabrici de sodă în trei ţări - Polonia, Germania şi România. Din 2005, compania este listată la Bursa de Valori din Varşovia şi, din 2016, la Bursa din Frankfurt, una dintre cele mai mari din Europa. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite