Un start-up din România certifică în premieră standardul pentru sisteme de management anti-mită

Un start-up din
România certifică în premieră standardul pentru sisteme de management anti-mită

Start-up-ul românesc Integrity Solutions a sublicenţiat, în premieră, capacitatea de a implementa, certifica şi pregăti experţi pentru standarde de management anti-mită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, ISO 37001 – sisteme de management anti-mită, oferă pentru prima dată un cadru al regulilor şi legilor internaţionale pentru prevenirea luării şi dării de mită. Standardul se adresează atât mediului privat, cât şi celui public, de orice dimensiuni, fără a impune un sistem birocratic şi greoi companiilor. Elementul de bază al acestui nou standard este dezvoltarea culturii etice în mediul de afaceri. 

Potrivit celui mai recent studiu Rand Europe, România pierde anual între 13,5% şi 22,5% din PIB din cauza corupţiei, mediile europene fiind cuprinse între 4,9% şi 6,3% din PIB. România ocupă locul 48 din 176 în privinţa percepţiei corupţiei la nivelul sectorului public, arată un studiu al Transparency International din anul 2016. 

 „Integrity Solutions a apărut din dorinţa de a aduce o schimbare reală în mediul de afaceri din România, o schimbare către un model sustenabil de afaceri. În felul acesta, impactul serviciilor noastre se regăseşte în procesele de management. Din păcate, în România, ne lovim de dorinţa de a bifa un raport sau de a cheltui bugetul de CSR. În acelaşi timp, am întâlnit şi companii deschise către îmbunătăţirea proceselor de management, care au înţeles valoarea acestor practici. Practic, acest nou standard ISO reuneşte principalele elemente care se regăsesc în legile internaţionale anti-mită (Foreign Corrupt Practices Act, United Kingdom Bribery Act, Sapin II, Legea 231 din Italia) cât şi în ghidurile de bune practici internaţionale privind sistemele împotriva corupţiei şi mitei. Astfel, ISO 37001 presupune implementarea unor măsuri de precauţie pe care firmele, autorităţile publice sau ONG-urile le pot lua pentru a se proteja de o eventuală răspundere penală în situaţia în care un angajat comite fapte de natură penală ce ar putea atrage şi răspunderea angajatorului”, spune Radu Răuţă, Partener Integrity Solutions.

Până la lansarea acestui standard ISO, Integrity Solutions oferea consultanţă şi asistenţă în implementarea de politici şi practici interne asemănătoare. Acum, ISO 37001 oferă cadrul pentru buna funcţionare a sistemelor de management anti-mită, standard dezvoltat pe recomandările diferitelor guverne şi organizaţii, reprezentând un consens mondial cu privire la cele mai bune practici de luptă împotriva corupţiei. Necesitatea programelor anti-mită şi anticorupţie certificate prin acest standard sunt cu atât mai utile în România, având în vedere că lupta anticorupţie se concentrează foarte mult pe pedepsirea infracţiunilor, dar nu şi pe prevenirea acestor practici ilegale.

”Integrity Solutions ajută companiile din România să implementeze, auditeze şi certifice acest standard ISO. În plus, experţi bogată experienţă de training în domeniul eticii în afaceri, compania noastră certifică experţi pe baza acestui standard ISO. Practic, pregătim auditori şi manageri de conformitate pentru a asigura buna funcţionare a acestui sistem de management. O astfel de certificare complementează raportarea de sustenabilitate, ce a devenit obligatorie de anul acesta, ajutând la îndeplinirea indicatorilor GRI specifici. Astfel, prin acest standard este acoperită plaja de raportare aferentă anticorupţiei”, mai declară Radu Răuţă, Partener Integrity Solutions.

Integrity Solutions este o firmă de consultanţă înfiinţată în 2015, specializată în a livra soluţii pentru optimizarea practicilor de integritate, minimizarea riscurilor şi prevenirea mitei şi a corupţiei în mediul de afaceri.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările