Un parc eolian poate genera energie pentru 46.000 locuinţe timp de un an

Un parc eolian poate genera energie pentru 46.000 locuinţe timp de un an

Conform Institutului Naţional de Statistică, producţia de energie electrică realizată de centralele eoliene în România crescuse până la finalul lunii noiembrie 2017 cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.  Spre exemplu, parcul eolian CEZ din Constanţa a raportat la sfârşitul anului 2017 o cantitate realizată de peste 1.323 GWh, cu 14% mai mult faţă de 2016, beneficiind de o forţă a vântului în medie de 7,25 m/s.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Producţia eoliană realizată de parcul eolian CEZ în luna decembrie ar fi putut asigura energia verde pentru oraşele Filiaşi, Dabuleni, Calafat, Câmpulung şi Curtea de Argeş, adică peste 46.000 de case, timp de un an de zile”, a informat CEZ.
 
 
Parcul eolian cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW. Luna care a înregistrat cea mai mare cantitate de energie eoliană produsă de parcul CEZ este decembrie, cu peste 154 GWh. „Această energie este suficientă pentru alimentarea cu energie electrică timp de un an a aproximativ 46 000 de case”, a precizat producătorul. 
  
Energia electrică generată de o turbină eoliană de utilitate industrială este în mod normal „colectată” şi transportată prin liniile electrice de înaltă tensiune rezultând un mix de energie electrică produsă şi de centralele electrice clasice, hidrocentrale şi alte tipuri de centrale. 
  
O producţie prea mare (toate 240 de turbine în funcţiune) poate conduce la o supraîncărcare a echipamentelor de captare şi distribuire a energiei electrice produse. În cazul în care viteză vântului este prea mare, sau condiţiile meteo extreme impun acest lucru, se poate lua decizia diminuării producţiei până la nivelul impus de către Dispeceratul Energetic Naţional conform procedurilor stabilite între Dispecerat şi producători. 
  
În 2016, Grupul CEZ în România a produs aproximativ 11% din totalul cantităţii de energie regenerabila necesar statului român pentru a îndeplini target-ul de 20% impus de Directiva europeană 2009/28/CE. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: