Un om de afaceri basarabean spune că a cumpărat RAFO Oneşti de la oligarhul rus Iacov Goldovskiy. „Vom rafina petrol din Rusia sau Iran“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Vitali Cebanu a cumpărat, împreună cu alţi parteneri din Republica Moldova, rafinăria RAFO Oneşti de la oligarhul rus Iacov Goldovksiy, care controla compania prin Petrochemical Holding, scrie site-ul Mold-Street.com.

Astfel, noul proprietar este compania austriacă Andres Capital GmbH, deţinută de un grup de oameni de afaceri din Republica Moldova, în frunte cu Vitali Cebanu. Tranzacţia nu a fost încă înregistrată în registrele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit sursei citate.

Vitali Cebanu a refuzat să spună valoarea tranzacţiei, însă afirmă că va porni curând rafinăria, care la început va activa „la 10% din capacitate, ca să poată asigura o funcţionare fără pierderi“.

Potrivit lui Cebanu, ar fi fost identificaţi traderi de petrol care nu au solicitat plata în avans „datorită unor relaţii foarte bune“, iar la rafinărie ar putea fi prelucrat ţiţei din Rusia sau Iran, sau chiar din România.

„Petrolul ar putea fi din Rusia, dar şi din alte locuri. De exemplu din Iran, dar ar putea fi şi din România. Or, în acest caz, nu vor fi costuri mari de transport şi în plus petrolul extras din România este foarte bun şi de ce să nu procesăm de pe loc“, a afirmat omul de afaceri.

RAFO nu mai funcţionează din 2008, iar de atunci compania şi-a vândut o serie de active. Cele 43 de benzinării ale RAFO au fost vândute în anul 2009. 

Ieşirea din scenă a oligarhului Iacov Goldovksiy

În 2015, Goldovskiy anunţa că vrea să modernizeze rafinăria şi să o redeschidă.

Ulterior, a ajuns la decizia opusă: RAFO urma să fie dezmembrată, iar instalaţiile vândute la fier vechi. RAFO deţine în componenţa sa şi rafinăria de la Dărmăneşti.

Petrochemical Holding deţine 96,51% din acţiunile RAFO, iar restul de 3,48% aparţin mai multor acţionari. La rândul său, Petrochemical Holding este deţinută de către magnatul rus Iacov Goldovskiy. 

Rafinăria de la Oneşti a fost cumpărată în anul 2009 de către Goldovsky, care a deţinut colosul petrochimic Sibur din Rusia până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. 

Conflict cu Gazprom şi Putin

El a pierdut controlul asupra Sibur în anul 2002, când acesta a ajuns în curtea Gazprom. Ulterior Sibur a ajuns în parohia ginerelului lui Putin, Kiril Shamalov – care deţine 21,3% din titluri, ceilalţi acţionari fiind oligarhii ruşi Leonid Mikhelson (50,2%), Timcenko deţine 15,3%, în vreme ce foştii şi actualii acţionari ai Sibur au împreună 13,2%.

Iacov Goldovskiy a stat atunci în închisoare timp de şapte luni, fiind acuzat de delapidare. Ulterior, el a fost eliberat, a părăsit Rusia şi a înfiinţat Petrochmeical Holding în Austria. Potrivit ediţiei ruse a revistei Forbes, Goldovskiy avea în 2014 o avere estimată la 750 de milioane de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite