Un nou scandal al căldurii în Bucureşti: Romgaz va opri livrările către Elcen, RADET avertizează că populaţia rămâne fără căldură în 7 zile

Un nou scandal al căldurii în Bucureşti: Romgaz va opri livrările către Elcen, RADET avertizează că populaţia rămâne fără căldură în 7 zile

Lanţul slăbiciunilor: RADET are datorii de 3,6 miliarde de lei către Elcen pentru agentul termic furnizat, iar aceasta are, mai departe, datorii de 300 de milioane de lei către Romgaz

Romgaz a anunţat că nu va mai furniza din data de 15 noiembrie gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (Elcen), producătorul de energie termică al Capitalei, din cauză nu a fost prezentat un program ferm de stingere a datoriilor restante, în vreme ce RADET a afirmat că bucureştenii riscă să rămână în fără căldură din cauză că bugetul regiei nu a fost aprobat.

„Până la data prezentei, Electrocentrale Bucureşti S.A., care înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane de lei către Romgaz, nu a solicitat prelungirea relaţiilor contractuale, cu respectarea condiţiilor solicitate de Romgaz, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante, însoţit de instrumente de garantare. Romgaz îşi exprimă disponibilitatea de continuare a relaţiilor contractuale cu Electrocentrale Bucureşti S.A., numai în condiţiile respectării prevederilor legale şi a intereselor companiei şi ale acţionarilor acesteia“, se arată într-un comunicat al Romgaz.
 

Bucureştiul, la un pas de a rămâne fără căldură

 
De asemenea, Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a declarat vineri că bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură dacă regia în şapte zile nu primeşte rapid bani prin aprobarea bugetului de către Primăria Bucureşti.
 
„Începând de acum, RADET nu mai poate cheltui nicio sumă. A ajuns să cheltuiască peste 90% din execuţia bugetară a anului anterior. Legea prevede că peste acest cuantum nu mai poţi cheltui nicio sumă până la aprobarea bugetului. Chiar dacă luni se aprobă un împrumut de trezorerie către CGMB, aceşti bani nu vor putea fi viraţi în conturile RADET în lipsa unei prevederi într-un buget de venituri şi cheltuieli aprobat. Este încă o necesitate pentru a aproba acest buget de venituri şi cheltuieli“, a declarat Dumitraşcu.
 

RADET nu are buget

 
El a mai anunţat că încă din luna aprilie se cere aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenţii. „Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate şi 15% din subvenţii“, a declarat Dumitraşcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget. El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, nu va înţelege să introducă în prima şedinţă a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgenţă, căldura şi apa caldă pentru bucureşteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerţie.
 
Preşedintele CA al RADET a precizat că a discutat de mai multe ori cu primarul care i-a transmis că problema bugetului RADET va fi discutată într-o şedinţă ordinară la sfârşitul lunii noiembrie.
„În aceste condiţii sistemul va mai funcţiona câteva zile din inerţie. Nu cred că se opreşte căldura duminica aceasta, pentru că există o inerţie a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână“, a spus Dumitraşcu.
 

Datorii şi către Enel şi Apa Nova

 
Elcen are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET, regia având datorii şi către Enel şi Apa Nova. Potrivit lui Dumitraşcu, RADET are de făcut plăţi urgente către Enel şi Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei. El a mai spus că Enel a trimis deja somaţie că aşteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând şi din partea Apa Nova. Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.
 

ELCEN vrea eşalonare şi perioadă de graţie de la Romgaz

 
În replică, directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a afirmat că societatea doreşte eşalonarea datoriilor către Romgaz pe 3-5 ani şi cu un an de graţie.
 
„Noi ieri am avut un CA al Elcen, în trei runde, şi în ultima rundă am ajuns şi la o formulă finală de a accepta continuarea relaţiilor comerciale în condiţiile în care ne acceptă o perioadă de un an de graţie şi o eşalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acţionar, se pare că acceptă această variantă şi vom avea gaze ca să producem apă caldă şi căldură pentru bucureşteni“, a spus Nicolaescu, citat de Agerpres.ro.
ELCEN a fost înfiinţată în decembrie 2002, ca filiala a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii şi Mediului de Afaceri este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de Romgaz (2,49%).
 

Avocatul Poporului s-a autosesizat 

 
Avocatul Poporului s-a autosesizat şi face verificări la Primăria Municipiului Bucureşti, RADET, ELCEN şi ROMGAZ în ceea ce priveşte posibilitatea sistării căldurii. „Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Primăria Municipiului Bucureşti, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (R.A.D.E.T.), Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi S.N.G.N. ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declaraţii referitoare la posibila sistare a aprovizionării cu agent termic către locuitorii Municipiului Bucureşti. Ancheta are în vedere posibila nerespectare a art.31 din Constituţie privind dreptul la informaţie şi preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populaţiei“, se arată într-un comunicat.
 

Primarul interimar al Capitalei: „Băga-mi-aş **** în ei“

 
Chestionat în privinţa situaţiei legate de furnizarea agentului termic, Marin Ştefănel Dan, primarul interimar al Capitalei, a avut o reacţie incredibilă, în timpul unei transmisiuni în direct la Europa FM: „Băga-mi-aş **** în ei“, a exclamat primarul general interimar.
 
După ce reporterul a fost plimbat de angajatele primăriei de la un birou la altul, primarul interimar, Marin Ştefănel Dan, a răspuns la telefon.
 
Cum acesta nu a răspuns la întrebarea dacă şi de când se va opri apa caldă în Bucureşti, reporterul l-a rugat pe primar să revină cu explicaţiile. Iar reacţia politiicanului a fost: „Băga-mi-aş **** în ei“, după care a închis telefonul.
 
Înregistrarea se poate asculta pe site-ul postului de radio.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările