Un grup apropiat lui Plahotniuc cumpără o companie românească. Finanţarea, făcută de banca lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vladimir putin

Banca Internaţională de Investiţii, fosta bancă a CAER, unde Teodorovici este unul dintre guvernatori, va acorda Moldovei un împrumut pentru achiziţia unei fabrici din Ţăndărei. Trans-Oil este o companie ai cărei membrii din conducere sunt apropiaţi ai preşedintelui Partidului Democrat din Republica Moldova, controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

Holding-ul Trans Oil deţine 16 silozuri (din 44 existente) pe teritoriul Republicii Moldova şi încă unul în Portul Reni, Ucraina. Trans Oil deţine active şi în România, achiziţionate o dată cu grupul Racova, aflat anterior în proprietatea lui Adrian Porumboiu, scrie G4Media.

Achiziţia priveşte fabrica de ulei „Ultex” Ţăndărei, pe care Trans-Oil a vrut să o cumpere încă din anul 2014.

„Banca Internaţională de Investiţii a acordat un împrumut Trans-Oil, un mare grup agricol agroindustrial moldovenesc, vizând achiziţionarea unei fabrici de ulei din Ţăndărei”, se arată în comunicatul BII

Potrivit acestuia, fondurile vor fi utilizate pentru dezvoltarea şi modernizarea utilajelor fabricii, dar şi a materiilor prime necesare relansării activităţii fabricii.

„România este una dintre cele mai active state membre ale IIB, are cea de-a cincea cea mai mare pondere în bancă capitalul vărsat (7,92%), volumul proiectelor româneşti în portofoliul de credite şi investiţii crescând în mod constant, astfel încât se apropie în prezent de 100 de milioane de euro. Banca a oferit deja

suport investiţional pentru diverse proiecte importante pentru economia românească în sectoare cheie precum infrastructura, industria, agricultura, comerţul cu amănuntul şi logistica”, se arată în comunicatul Băncii Internaţionale de Investiţii.

Teodorovici, unul dintre guvernatori

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost înfiinţată ca bancă a CAER (fostul spaţiu economic comunist), printr-un acord semnat pe 10 iulie 1970 între Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România şi Slovacia (acum membre UE şi NATO), pe lângă Rusia, Mongolia, Vietnam şi Cuba.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici este, din toamna anului trecut, guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii.

Economist: Rusia îşi creşte influenţa în regiune prin intermediul BII

Economistul Dragoş Cabat a avertizat că Rusia îşi creşte influenţa în regiune prin intermediul Băncii Internaţionale de Investiţii. ”E posibil ca Banca de Investiţii Internaţionale să le ofere (companiilor, n.r.) mai rapid banii, din punct de vedere al documentaţiei, faţă de alte instituţii precum BERD, BEI sau Banca Mondială, dar nu sunt neapărat bani mai ieftini. Cu toate acestea, prin astfel de împrumuturi creşte şi influenţa Rusiei în zone pe care ea le consideră strategice”, a explicat analistul financiar Dragoş Cabat pentru Europa Liberă.

Banca, „un cal troian al Rusiei” în UE şi NATO

Banca Internaţională de Investiţii cu sediul la Moscova se mută la Budapesta. Parlamentul ungar a dezbătut în februarie acordul internaţional de stabilire a noului sediu al băncii, act în care există o serie de detalii alarmante.

Propunerea de a introduce noul acord internaţional cu Rusia în sistemul juridic maghiar conţine o serie de detalii neobişnuite care oferă o serie de drepturi suplimentare Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), care este succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii economice sovietice.

În afară de specificaţiile clădirilor pe care statul maghiar le oferă pentru a servi ca nou sediu şi alte facilităţi ale IIB, acordul stipulează că toate costurile vor fi plătite de către contribuabilii maghiari – inclusiv renovări, chirie şi securitate. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite