Un director din Eximbank a fost sancţionat de BNR cu avertisment scris pentru că nu a reevaluat garanţii de 171 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) a sancţionat cu avertisment scris un director din cadrul Eximbank pentru că nu a respectat legislaţia privind cerinţele de capital ale instituţiilor de credit, în condiţiile în care inspectorii băncii centrale au descoperit că 76 de garanţii, în valoare de 171 de milioane de lei (38 de milioane de euro), nu au fost reevaluate în termenul stabilit, de un an.

Sancţiunea împotriva unei "persoane fizice din cadrul Eximbank" a fost dispusă în 14 octombrie prin ordinul 117 al prin-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuţii supravegherea sistemului bancar din România, potrivit News.ro.

Avertismentul scris a fost dispus pentru "încălcarea prevederilor art. 208 Cerinţe privind garanţiile sub forma bunurilor imobile, alin.3 lit. a) din Regulamentul nr.575/2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr.648/2012, având în vedere existenţa unui număr de 76 garanţii de tipul ipotecilor comerciale şi altor tipuri de ipoteci (inclusiv terenuri) având o valoare contabilă de 170.979.319 lei, care nu au fost reevaluate în cadrul termenului stabilit, de 1 an".

Nu este clar de ce BNR a decis sancţionarea unui angajat al Eximbank şi nu sancţionarea băncii, în condiţiile în care, de obicei, sancţiunile sunt dispuse împotriva entităţilor supravegheate pentru abateri de la reglementările legale şi nu împotriva angajaţilor. În plus, Florin Georgescu a dispus cea mai blândă sancţiune, de avertisment scris, împotriva directorului Eximbank, arată News.ro.

EximBank este o bancă de stat de talie mică în sectorul bancar românesc, cu active de 3,8 miliarde lei la finalul anului trecut şi o cotă de piaţă de 1%, potrivit datelor BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite