Ultimul stinge lumina: efectele nedorite ale scăderii investiţiilor străine în energiile regenerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O nouă măsură legislativă ar putea duce la scăderea preţurilor certificatelor verzi sub minimul actual de 27 de euro şi ar reduce suplimentar profitabilitatea sectorului FOTO: Getty Images
O nouă măsură legislativă ar putea duce la scăderea preţurilor certificatelor verzi sub minimul actual de 27 de euro şi ar reduce suplimentar profitabilitatea sectorului FOTO: Getty Images

Modificările aduse sistemului de acordare a certificatelor verzi din energie nu s-au lăsat aşteptate. În piaţă se fac deja scenarii de creştere cu 50% a preţului energiei electrice, investiţii de sute de milioane de euro au fost îngheţate, iar unii dintre marii investitori străini din domeniu se gândesc chiar la un exit din România, notează Adevărul Financiar.

Chiar dacă investiţiile străine în România au crescut semnificativ în cursul ultimilor ani, acest lucru nu se reflectă în proiectele de energii regenerabile, arată adevarulfinanciar.ro.

Dacă în 2012 investiţiile efectuate în România au dus la extinderea cu 923 MW a capacităţii eoliene totale – mai mult decât în Polonia în cursul aceluiaşi an –, în 2014 acestea scăzuseră la o treime.

Investitorii străini reacţionează astfel la decizia Guvernului de a reduce în această perioadă stimulentele oferite producătorilor de energie din surse regenerabile – eoliană, solară sau biomasă.

Potrivit adevarulfinanciar.ro, producătorii sunt susţinuţi printr-un sistem de certificate verzi, acordate în funcţie de tipul de energie şi de cantitatea livrată în reţea.

Odată obţinute, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere la preţuri între 27 şi 55 de euro, astfel încât o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile.

Citiţi mai multe pe acesată temă în adevarulfinanciar.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite