Ultima strigare pentru Cupru Min

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cupru Min deţine licenţa de exploatare pentru zăcământul de la Roşia Poieni
Cupru Min deţine licenţa de exploatare pentru zăcământul de la Roşia Poieni

Mâine se va publica anunţul de intenţie privind atragerea unui investitor la Cupru Min, iar dacă procesul eşuează, compania este ameninţată cu dispariţia

Compania Cupru Min, care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din resursele de cupru ale României, nu va mai fi privatizată, aşa cum s-a încercat anul trecut, ci va fi atras un investitor. Ministerul Economiei va publica mâine anunţul anunţul de intenţie privind atragerea de investitori, a declarat, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian, ministrul de resort.

În esenţă, acesta va trebui să dea o sumă de bani şi, în contul acestora, Cupru Min va furniza producţia de concentrat de cupru pe o perioadă de ani. Aceasta poate fi de doi, trei sau cinci ani, în funcţie de preţul cuprului pe bursele internaţionale. Cei interesaţi trebuie să prezinte structura acţionariatului, experienţa în sectorul minier şi capabilităţile financiare.

Ministrul a mai spus că a fost selectat un consultant, care pe 17 iunie va anunţa evaluarea necesarului de investiţii pentru Cupru Min, respectiv pentru mediu, tehnologie şi decopertare. Acesta este consorţiul format din Boştină&Asociaţii şi Zamfirescu, Racoţi&Asociatii şi este un consultant juridic, tehnic şi financiar.

El a precizat că există, în acest moment, şapte investitori interesaţi de companie, însă unii doresc doar privatizare, nu asociere. 

De asemenea, şi statul are anumite condiţii. „Nu putem oferi garanţii suverane şi nu putem să cedăm total managementul, pentru că trebuie să avem un control asupra a ceea ce se întâmplă acolo“, a spus ministrul. Garanţiile nu pot fi acordate din cauză că ar putea fi interpretate drept ajutor de stat. 

De asemenea, „un investitor care solicită garanţii de stat nu este serios“, a mai spus oficialul. Managementul nu poate fi cedat deoarece statul va deţine în continuare 100% din acţiuni şi ar exista riscul ca investitorul să dorească să exploateze rapid totul. Întrebat dacă după perioada menţionată în contract, investitorul ar avea drept de preempţiune pentru cumpărarea Cupru Min, Vosganian a spus că va evita această formulă.

De ce nu se face privatizare

Oficialul a spus că se încearcă atragerea unui investitor în locul unei privatizări clasice deoarece există acum două litigii legate de Cupru Min: Roman Copper solicită returnarea garanţiei după privatizarea eşuată de anul trecut, iar EnergoMineral, fostul investitor, solicită statului 78 de milioane de lei în contul unor operaţiuni efectuate la Cupru Min. De asemenea, preţul cuprului a scăzut cu 25%, de la 8.000 de dolari pe tonă, la 6.000 de dolari, ceea ce înseamnă că nu este un moment prielnic pentru privatizări în sector. Compania are o datorie de 48 de milioane de lei către Electrica, dar care a fost eşalonată.

Pericol de închidere

„Cupru Min, dacă nu va găsi investitor, într-un an de zile se va închide“, a declarat Vosganian. Compania va fi sufocată de investiţiile de mediu necesare şi de faptul că nu are câmp de descopertă. Ministrul a spus că a convenit cu Executivul ca societatea Cupru Min să verse la stat doar 50% din profit, nu 90% cum prevede legea, pentru a putea plăti o factură de mediu de 2,5 milioane de euro. Pentru anii urmatori, însă, factura pentru autorizaţiile de mediu se va ridica la 17 milioane de euro, iar compania nu dispune de aceşti bani.

Director schimbat, transparenţă zero

Cu doar câteva zile înainte de publicarea anunţului de intenţie, ministerul a schimbat directorul Cupru Min. Presa locală a scris că pe 20 mai a fost numit în această funcţie Nicolae Iordache, fost director la MinBucovina SA Vatra Dornei. Întrebat de această numire, Vosganian a spus că înainte exista doar un director general provizoriu, care acum se întoarce pe poziţia anterioară.

„Există o mândrie locală la Abrud, ca eventual să fie condusă de cineva din Abrud, eventual fostul director. Eu sunt din Focşani şi conduc un minister în Bucureşti. Pe această logică, angajaţii din minister ar putea să protesteze şi să ceară un ministru din Bucureşti, eventual care locuieşte pe Calea Victoriei“, s-a justificat Vosganian. Chestionat în privinţa lipsei de transparenţă, oficialul a replicat că „decizia n-a fost luată în adăpostul atomic de la subsolul ministerului“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite