Trecerea Loteriei Române în subordinea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, respinsă de senatori

Trecerea Loteriei Române în subordinea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, respinsă de senatori

Loteria Română ar fi urmat să fie coordonată de propriul reglementator al jocurilor de noroc, ceea ce este nemaiîntâlnit în Europa

Senatorii au respins, luni, ordonanţa Guvernului Ponta privind trecerea Loteriei Naţionale în subordinea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) şi în coordonarea premierului, scrie Profit.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Concurenţei a arătat că măsura Guvernului contravine principiilor pieţei libere, Loteria Română urmând a fi coordonată chiar de către reglementatorul său, iar Consiliul Legislativ a descoperit că nu se îndeplinesc condiţiile privind motivarea urgenţei.
 
Astfel, senatorii din comisia de specialitate au decis, cu majoritate de voturi, să elaboreze un raport de respingere a acesteia, potrivit sursei citate
 
„Guvernul a decis ca o companie cum este Loteria să fie administrată de către reglementator. Este straniu, chiar dacă acest lucru se va face pe o perioadă limiatată. Este o situaţie de care nu am mai auzit în Europa“, afirma, recent, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
 
De asemenea, Consiliul Legislativ a atras atenţia că, deşi în nota de fundamentare se promite implementarea guvernanţei corporative la Loterie, ordonanţa Guvernului nu prevede, de fapt, nicio dispoziţie în acest sens. Mai mult, Consiliul Legislativ arată că urgenţa transferului Loteriei în subordinea Oficiului nu este explicată nici în nota de fundamentare, nici în preambulul ordonanţei de urgenţă.
 
Consiliul aminteşte şi decizia Curţii Constituţionale, care a stabilit că Guvernul poate adopta astfel de ordonanţe doar dacă se îndeplinesc cumulativ trei condiţii: existenţa unei situaţii extraordinare, imposibilitatea amânării reglementării şi motivarea urgenţei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările