Transgaz a semnat cu SOCAR un nou memorandum privind proiectul AGRI. România urmăreşte importul de gaze naturale din Azerbaidjan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorul naţional de gaze Transgaz a semnat cu compania petrolieră SOCAR, controlată de statul azer, un memorandum privind construcţia de terminale necesare importului de gaze naturale lichefiate (GNL) în cadrul proiectului AGRI, potrivit agenţiei azere de presă Azertac News.

Conform unui comunicat al Transgaz, memorandumul a fost semnat la Baku, marţi, cu prilejul unei întâlniri între Ion Sterian – preşedintele companiei şi Ciprian Alic – directorul Departamentului de Accesare Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale cu Rovnag Abdullayev, preşedintele SOCAR.

La întâlnire au fost prezenţi Daniel Cristian Ciobanu, ambasadorul României în Azerbaidjan şi europarlamentarul Ramona Mănescu.

Proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnector (AGRI), blocat de mai mulţi ani, îşi propune să transporte şapte miliarde de metri cubi de gaze naturale anual din regiunea Mării Caspice către România, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei şi prin traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor.

Acest proiect, în cadrul căruia a fost semnat un prim memorandum în 2010, implică construcţia a cel puţin două terminale de lichefiere pe coasta din Georgia a Mării Negre.

Ministrii Energiei din Azerbaidjan, Georgia şi România au semnat, în 2015, o declaratie comună cu privire la proiectul AGRI. Acordul vizează inclusiv transportul gazelor naturale, creşterea posibilităţilor de utilizare a gazelor din România şi a capacităţii de distribuţie în regiunea Caspică, aprovizionarea şi comercializarea gaze naturale pe piaţa romanească.

Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale din România, este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni.

Comunicatul Transgaz nu menţionează însă AGRI direct. „În urma întrevederilor între reprezentanţii celor două companii energetice, bine poziţionate pe piaţa regională, s-a constatat importanţa unui sprijin reciproc în dezvoltarea unor proiecte strategice în scopul creşterii siguranţei regionale în aprovizionarea cu gaze naturale“, se arată în acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite