Transelectrica va plăti dividende de 205,5 milioane de lei, mai mari cu 25,8%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Transelectrica, controlată de stat, propune acţionarilor acordarea de dividende de 205,5 milioane de lei (46,7 milioane de euro), echivalentul a 75% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit şi acoperirea rezervei legale şi alte repartizări prevăzute de lege.

Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), programată pentru 29 aprilie, potrivit unui comunicat al Transelectrica transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti. Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 2,8033 lei, mai mare cu 25,8% faţă de nivelul anterior, de 2,228 lei pe acţiune.

Compania a înregistrat anul trecut un profit de 370 milioane de lei (83,3 milioane euro), cu 84,15% mai mare faţă de 2013, când câştigul a totalizat 200,92 milioane de lei.

În AGA va mai fi discutată şi propunerea privind elaborarea de către conducerea companiei a unui raport anual privind situaţia sponsorizărilor acordate de Transelectrica.

Transelectrica a început în acest an o serie de proiecte de investiţii programate iniţial pentru 2016-2017, iar în perioada 2017-2018 va înregistra „un boom al investiţiilor“, a declarat preşedintele directoratului companiei de stat, Toni Teau.

„Încercăm devansarea unor proiecte de investiţii. (...) În 2017-2018 ne aşteptăm la un boom al investiţiilor“, a afirma Teau.

Printre investiţiile pe care operatorul naţional de transport al energiei vrea să le termine în anii următori se numără două linii de interconexiune cu Serbia şi Ungaria, care ar permite României un export suplimentar de 600 MW în Serbia, respectiv 200 MW în Ungaria.

Teau a adăugat că anul trecut Transelectrica a derulat investiţii de 262 milioane de lei, iar în 2015 investiţiile programate de companie urmează să fie finanţate cu prioritate din emisiunea de obligaţiuni şi din fonduri proprii.

„Durata medie de retehnologizare a unei staţii electrice este de 5 ani, iar noi mai avem 40 de staţii de retehnologizat“, a arătat Teau.

Reprezentantul Transelectrica a mai spus că ar fi de preferat ca investiţiile programate pentru anii viitori să fie finanţate din emisiuni de obligaţiuni, dar compania va apela şi la credite dacă va fi cazul.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 58,68% din acţiuni, ş

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite