Transelectrica a finalizat o linie de interconexiune cu Republica Moldova. S-ar putea exporta 90 MW de energie, dar basarabenii nu au terminat lucrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transelectrica, transportatorul naţional de electricitate, a finalizat lucrările la linia aeriana de interconexiune a sistemelor energetice între România şi Republica Moldova pe segmentul Falciu-Goteşti, prin aceasta putându-se exporta până la 90 MW de energie la finalul lucrărilor de pe partea basarabeană, potrivit unui comunicat al companiei.

Linia porneşte din statia de transformare de la Falciu, judeţul Vaslui, merge paralel cu râul Prut până în apropierea căii ferate ce face legătura cu Moldova, zonă în care traversează râul.

„Testele sub tensiune pe terioriul românesc au fost finalizate cu succes. La finalul lucrărilor pe partea moldovenească se vor putea exporta până la 90 MW în funcţie de necesităţi şi de capacitatea de absorbţie a sistemului ţării vecine“, se arată în comunicat.

Lungimea totală a liniei este de 28 kilometri, din care 2,5 kilometri pe teritoriul României. Lucrarea a fost demarata la data de 20 august 2013 şi a durat 3 luni. Costurile sunt de 460.000 de euro, finanţarea fiind realizată din sursele proprii ale companiei.

“Transelectrica consideră prioritare investiţiile în creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine şi este angajată într-un amplu program de dezvoltare regională. Pentru perioada următoare, Transelectrica va derula în continuare proiecte de investiţii majore, atât în ceea ce priveşte liniile de interconexiune internaţionale cât şi pentru întărirea şi modernizarea capacităţii interne de transport şi creşterea siguranţei în exploatare.”, a declarat, în comunicat, Ştefan – Doru Bucătaru, director general al Transelectrica.

Niţă critică lipsa interconexiunilor

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a criticat de mai multe ori Transelectrica în ultima vreme, pentru că nu ar fi realizat capacităţi mai mari de interconexiune. El a declarat marţi că România a înregistrat cea mai mare producţie din acest an, de 8.700 MW, un record pentru 2013. Din această putere, 1.000 MW au mers la export. Potrivit ministrului, România ar putea să exporte mai multă energie, 2.000-3.000 MW, dar nu are suficiente linii electrice care să asigure transportul spre ţările vecine.

„Cred că trebuie să creştem această cantitate pentru că avem posibilitatea. Pentru export mai mare, trebuie noi interconectări. De exemplu, în Republica Moldova nu putem exporta pentru că nu avem linii. Trebuie să urgentăm creşterea capacităţii de interconectare, astfel încât să putem exporta în Europa. De exemplu, stăm de câţiva ani în judecată pentru câţiva stâlpi ai Transelectrica“, a spus Niţă.

Transelectrica este controlată de către Ministerul de Finanţe, condus de către liberalul Daniel Chiţoiu.

Mai puteţi citi:

Forumul Energii Curate: Exportul de energie, între câştig şi pierdere pentru producătorii din România

Realizarea interconexiunilor energetice ar putea fi un câştig pentru România dacă se construieşte cablul submarin pentru export în Turcia, dar ar putea avea un impact negativ în cazul în care ţara noastră ar fi inundată  de energie ieftină de la celelalte state din jur.

Diaconu, Transelectrica, la Forumul Energii Curate: România ar putea fi inundată de foarte multă energie ieftină odată cu dezvoltarea interconexiunilor

Cu cât România îşi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine există riscul că în ţară noastră să fie inundată de energie ieftină importată din ţările din jur, ceea ce ar afecta producătorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Şi toamna e ca iarna: în doar două săptămâni, consumul de energie a crescut cu 30%

Vremea rece din ultima perioadă a majorat atât consumul de energie, cât şi exporturile de curent electric, în urma unei producţii mari realizate de fermele eoliene, ca urmare a vântului puternic, a declarat, pentru „Adevărul“, Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), din cadrul Transelectrica.

Eolienele asigură acum 20% din producţia naţională de electricitate datorită vântului puternic. Cărbunele totalizează 27%

Energia produsă de centralele eoliene acoperă 21% din producţia naţională, fiind a doua cea mai importantă sursă de electricitate, după cărbune, care are o pondere de peste 27%, transmite Mediafax.

„Eroarea” prin care şefii de la Transelectrica urmau să fie plătiţi regeşte timp de doi ani de la părăsirea companiei

Adunarea Generală a Acţionarilor va respinge în 30 septembrie propunerea ca reprezentanţii Consiliului de Supraveghere (CS) de la Transelectrica să primească indemnizaţii încă doi ani după ce părăsesc funcţia, întrucât juriştii companiei au interpretat greşit legislaţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite