Topul riscurilor în afaceri. Cu ce pericole şi provocări se vor confrunta companiile în anul 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barometrul de Risc 2015, realizat de concernul financiar Allianz, arată că afacerile sunt expuse unui număr din ce în ce mai mare de scenarii de risc.

Întreruperea afacerilor şi a lanţurilor de aprovizionare, catastrofele naturale, incendiile şi exploziile se situează în topul riscurilor ce ameninţă companiile în anul 2015 la nivel global, arată studiul Allianz.

Riscurile pentru care companiile sunt cel mai puţin pregătite sunt riscurile cibernetice. Pierderea reputaţiei şi întreruperea afacerilor sunt principalele probleme ce pot cauza pierderi după un incident de securitate IT.

Pe termen lung, companiile au de înfruntat o dublă provocare, aceea de a gestiona impactul schimbărilor climaterice şi al inovaţiilor tehnologice.

Ce îi preocupă pe experţii de risc

Companiile au de înfruntat noi provocări, datorate unei amplificări a scenariilor de risc, într-un mediu de afaceri din ce în ce mai interconectat, conform celui de-al patrulea Barometru de Risc publicat de Grupul Allianz în luna ianuarie a anului curent.

În plus, riscurile industriale tradiţionale, aşa cum este cazul întreruperii afacerilor şi a lanţurilor de aprovizionare (46% dintre răspunsuri), catastrofelor naturale (30%) şi incendiilor şi exploziilor (27%), continuă să preocupe experţii de risc, situându-se pe primele poziţii în topul riscurilor.

Riscurile cibernetice (17%) şi riscurile politice (11%) sunt categoriile de risc cu cele mai importante modificări din punctul de vedere al poziţionării în top. Cercetarea a fost realizată în rândul a 500 de manageri de risc şi experţi în asigurări corporate din 47 de ţări.

„Un risc poate produce alte riscuri“

„Interdependenţa în creştere a numeroase industrii şi procese, implică o expunere a companiilor la un număr din ce în ce mai mare de scenarii de risc.
Efectele negative se pot multiplica rapid.
Un risc poate duce la producerea altor câteva riscuri.
Catastrofele naturale sau atacurile cibernetice pot cauza întreruperea afacerilor pentru sectoare întregi, sau pentru infrastructuri critice, nu doar pentru o companie“, explică  Chris Fischer Hirs, CEO al Allianz Global Corporate & Specialty SE (AGCS), divizia din cadrul Allianz specializată în riscuri speciale şi corporate.

„Managementul riscului trebuie să reflecte această nouă realitate. Identificarea din timp a impactului interconectivităţii poate atenua sau preveni pierderile ce ar putea să apară.
De asemenea, este esenţial să creştem colaborarea inter-funcţională în cadrul companiilor, pentru a aborda riscurile moderne“, adaugă oficialul Allianz.

image

Atenţie la vulnerabilităţile cibernetice!

Riscul producerii infracţiunilor cibernetice şi apariţiei vulnerabilităţilor IT continuă să urce în topul Barometrului de Risc, poziţionându-se la nivel global pentru prima dată între primele 5 riscuri ce ameninţă afacerile (în anul 2014 riscurile cibernetice ocupau poziţia a opta, iar în anul 2013 se situau pe locul 15).

În Germania, Marea Britanie şi SUA, riscurile cibernetice se poziţionează chiar în top 3 riscuri ce ameninţă afacerile. Pierderea reputaţiei şi întreruperea afacerilor sunt considerate drept principala cauză a unor pierderi economice ca urmare a producerii unui incident IT.

Cu toate că nivelul de conştientizare privind riscurile cibernetice este în creştere, numeroase companii le subestimează încă impactul - aceasta este opinia a 73% dintre respondenţi.

Constrângerile bugetare reprezintă un alt motiv pentru care companiile nu sunt mai bine pregătite pentru combaterea riscurilor cibernetice.

Riscurile politice, în creştere

Riscurile politice/mişcările sociale constituie o mai mare preocupare pentru afaceri, conform Barometrului de Risc 2015, ajungând pe poziţia a 9-a comparativ cu anul trecut.

Acesta reprezintă a doua cauză importantă penrtu întreruperea lanţurilor de aprovizionare (53%), după catastrofele naturale.

Cele mai severe implicaţii ale întreruperii afacerilor

Pentru al treilea an la rând, întreruperea afacerilor şi a lanţurilor de aprovizionare este considerat a fi printre cele mai mare pericole de către Barometrul de Risc, aproape jumătate dintre respondenţi (46%, +3% de la un an la altul) clasificându-l drept unul dintre cele trei cele mai importante riscuri pentru companii.

Incendiul/exploziile (43%) şi catastrofele naturale (41%) sunt principalele cauze ce generează întreruperea afacerilor de care companiile se tem cel mai mult.

Tendinţe în diferitele industrii

** Impactul catastrofelor naturale (42%), aşa cum este cazul cutremurelor, rămâne unul dintre riscurile principale pentru sectorul Inginerie şi Construcţii.
** Întreruperea afacerilor (68%) continuă să fie principalul risc pentru producători.
** Schimbările legislative (33%) rămân principalele preocupări pentru companiile de servicii financiare.
** Sectorul transporturilor maritime este preocupat de competiţia intensificată (29%), în vreme ce furtul (47%) îngrijorează industria transporturilor.

Dublă provocare: schimbările climaterice şi noile tehnologii

Schimbările climaterice, catastrofele naturale şi noile tehnologii - precum tiparul 3D sau nanotehnologia - domină agenda riscurilor pe termen lung.

„Companiile se pot aştepta să aibă de gestionat probleme datorate inovaţiilor tehnologice, fiind în acelaşi timp expuse şi la impactul schimbărilor climaterice, ca risc latent care nu este sub controlul lor direct“ explică Axel Theis, membru al board-ului Allianz SE.

„Bunele practici individuale, împreună cu colaborarea dintre companii, industrii şi regiuni pot ajuta la atenuarea daunelor aduse mediului şi pot contribui la creşterea siguranţei şi a inovaţiei într-o lume mai sustenabilă“, conchide Axel Theis.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite