Topul celor mai bogaţi români. Cine i-a depăşit pe patronii Dedeman şi pe ce loc se află Ion Ţiriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Un top al celor mai bogaţi oameni de afaceri români, realizat de Forbes, îi plasează pe fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, patronii Dedeman, abia pe locul secund, cu o avere de 7,5 miliarde de lei, cu 200 de milioane de lei mai puţin decât cel mai bogat om de afaceri român.

Forbes România a întocmit topul averilor celor mai influenţi oameni de afaceri din România. 

Locul 1, Forbes TOP 500 Miliardari 2020, Daniel Dines, 7,7 mld. lei

Daniel Dines a fondat în 2005, împreună cu Marius Tîrcă compania de softare UiPath, care dezvoltă şi vinde tehnologie Enterprise Robotic Process Automation (RPA), roboţii software creaţi de companie fiind programaţi să preia munca de tipul copy-paste a angajaţilor, eliberându-i de sarcinile tranzacţional repetitive care îi solicită inutil.

UiPath a devenit în anul 2018 primul unicorn românesc, adică o companie din domeniul tehnologiei evaluată la peste un milliard de dolari.

Uipath este primul business din Bucureşti, născut într-un apartament din Delea Veche, devenit decacorn – unicornul reprezintă un miliard, deca e cu 10. Compania a atins borna celor 10 miliarde de dolari după ce mai multe fonduri au investit 225 de milioane de dolari în dezvoltarea acesteia. 

Evoluţia UiPath este un semnal că lumea are nevoie de automatizare şi soluţii individuale, oferite de inteligenţa artificială. 

Daniel Dines, şeful acesteia, a declarat că se pregăteşte pentru momentul când numărul de clienţi ai companiei va ajunge la un miliard.  

Cine e Daniel Dines, cel mai bogat român

Daniel Dines UiPath

Născut în Oneşti, Daniel Dines a absolvit  Facultatea de Matematică-Informatică în 1997, uşor dezamăgit de stilul de predare rigid al profesorilor. S-a angajat ca programator încă înainte de a termina facultatea, în „tura de noapte”. După 6 luni s-a dus la o companie de outsourcing franţuzească. 

„Prin 1995-1996 începuse un prim val de plecări de programatori români la Microsoft. Veneau anual să recruteze de aici. Aşa am ajuns să dau şi eu o serie de interviuri şi mi-au făcut o efortă pentru sediul din Seattle, de 60.000 dolari pe an brut. Era o ofertă bună”, povestea Dines într-un interviu acordat ZF.

În 2000, când a ajuns în State erau deja vreo 200 de români la Microsoft, dar s-a întpors în România după 5 ani pentru că nu se acomodase acolo şi a fondat UiPath.

Locul 2, Forbes TOP 500 Miliardari 2020, Dragos şi Adrian Pavăl, 7,5 mld. lei

Compania Dedeman, deţinută de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, a cunoscut în 2019 o creştere a cifrei de afaceri de 13,7%, fiind al şaselea an consecutiv în care afacerile au crescut cu un miliard de lei.

Locul 3, Forbes TOP 500 Miliardari 2020, Ion Ţiriac, 6 mld. lei

Ion Ţiriac continuă să-şi crească afacerile, dar nu stă prea departe nici de arena sportivă

Locul 4, Forbes TOP 500 Miliardari 2020, Anastasia Soare, 2,3 mld. lei

Anastasia Soare pierde o parte din imperiul construit de-a lungul ultimelor două decenii, dar îşi păstrează „corona” şi supremaţia din „Regatul Sprâncenelor”.

Locul 5, Forbes TOP 500 Miliardari 2020, Zoltan Teszari, 1,9 mld. lei

RCS & RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari, a rezistat crizei COVID-19, fără să sufere lovituri majore. Investiţiile masive din ultimii ani au asigurat stabilitatea afacerii şi au generat un profit record în 2019

Locul 6, Forbes TOP 500 Miliardari 2020, Radu Dimofte, 1,5 mld. lei

Locul 7 este ocupat de 3 persoane/familii, la egalitate cu o avere estimată la 1,4 miliarde de lei: Familia Talpeş, Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu.

Următoarele locuri sunt ocupate de Anca Vlad, deţinătoarea grupului Fildas Catena, şi de Iulian Dascălu, deţinătorul proiectelor Iulius 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite