Termocentralele, în bătaia vântului. Complexul Energetic Oltenia acuză ANRE şi Transelectrica că sunt vinovate de defectarea instalaţiilor proprii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii din sectorul termo acuză că grupurile pe cărbune sunt închise şi pornite foarte des din cauza fermelor eoliene, care intră în producţie în funcţie de bătaia vântului, iar acest lucru provoacă uzura instalaţiilor şi pierderi.

Energia produsă din surse regenerabile nu a condus doar la creşterea facturilor pentru consumatori, ci şi la o nouă problemă: din cauză că aceasta are prioritate la preluarea în sistemul naţional, termocentralele sunt pornite şi oprite foarte des, ceea ce provoacă uzura instalaţiilor. Mai departe, aceasta se transformă în pierderi, deoarece producătorii termo nu-şi pot recupera pagubele.

Seceta din această vară a fost de bun augur pentru Complexul Energetic (CE) Oltenia, al doilea producător de electricitate din ţară după Hidroelectrica, deoarece compania a funcţionat timp de câteva luni cu toate grupurile disponibile. Numai că, între timp, apropiindu-se toamna, s-a făcut simţită prezenţa vântului. Iar în momentele în care vântul bate şi consumul naţional este mic - cum ar fi noaptea sau la sfârşit de săptămână – termocentralele sunt oprite de către Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), din cadrul Transelectrica.

Siguranţa sistemului

CE Oltenia, care produce electricitate pe bază de cărbune, acuza luni ca preluarea cu prioritate a electricităţii produsă din surse regenerabile „nu trebuie să conducă la distrugerea grupurilor care asigură siguranţa sistemului energetic naţional“. Societatea atrăgea atenţia asupra situaţiei din sector, pe care o consideră „gravă“ şi de care, susţin reprezentanţii acesteia, ar fi vinovate Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Dispeceratul Energetic Naţional.

CE Oltenia a dat mai multe exemple privind modul în care dispeceratul a închis, la finele săptămânii trecute, o serie de blocuri termo pentru a face loc energiei eoliene, încercând să le pornească din nou când consumul a crescut şi vântul se oprise. Astfel, un grup de la termocentrala Craiova a fost oprit şi repornit la numai 13 ore distanţă, iar un cazan de la termocentrala Işalniţa a fost oprit, deşi era programat să funcţioneze. CE Oltenia reclamă că, potrivit reglementărilor, un bloc energetic nu poate fi repornit la mai puţin de 24 de ore de la ultima oprire din cauza uzurii accelerate a componentelor.

„Cele două cazane s-au spart, apoi le-am reparat tot pe banii noştri. Pagubele sunt de circa 500.000 de lei pentru fiecare bloc, deci în total cam un milion de lei“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ionel Ilie, directorul de vânzări al CE Oltenia. „Noi nu avem probleme că sunt închise şi pornite grupuri, ci că nu se respectă norma de 24 de ore. Noi vrem ca atunci când nu există rezervă în sistem să nu fie preluată atâta energie eoliană“, a arătat el.

Cerc vicios

Problema o constituie garantarea preluării în sistemul energetic a energiei regenerabile, inclusă în lege încă din 2008, de când s-au votat stimulentele privind energia verde. Potrivit lui Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE, legea respectivă urmează o directivă europeană. „Autoritatea încearcă să păstreze un echilibru, atât între producători şi consumatorii finali, cât şi între diferitele tipuri de producători între ei“, arată Calotă. 

De asemenea, Octavian Lohan, membru în directoratul Transelectrica, afirmă că adevărata cauză a acestei situaţii o constituie faptul că nu există centrale hidroelectrice pe pompaj, care să echilibreze sectorul energetic în astfel de situaţii. O hidrocentrală de acest tip produce ziua energie în mod clasic, iar noaptea, când energia este foarte ieftină, pompează apa într-un bazin superior. „Politica privind eolienele nu a făcut-o nici ANRE, nici DEN“, a afirmat Lohan.

Numai că, până la construcţia unor astfel de unităţi, Ionel Ilie spune că ANRE şi Transelectrica au exagerat cu acordarea de avize de racordare pentru sectorul regenerabil, iar CE Oltenia rămâne acum cu pierderile.

Câtă energie exporta România

Exportul de energie electrică din România s-a ridicat la 5 TWh în primele şase luni ale acestui an, în urcare cu 2 TWh peste nivelul din aceeaşi perioadă din anul 2014, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite