Arendaşii terenului cumpărat de Ioana Băsescu vor fi penalizaţi cu 143.000 de euro pentru că au încasat subvenţii deşi nu au lucrat terenul până la 1 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul cumpărat de Ioana Băsescu în luna septembrie este compus din două loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, şi au fost lucrate în acest an de firmele Amygo MT şi Royalagro
Terenul cumpărat de Ioana Băsescu în luna septembrie este compus din două loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, şi au fost lucrate în acest an de firmele Amygo MT şi Royalagro

Firmele Amygo MT şi Royalagro, care au avut în arendă terenul cumpărat de Ioana Băsescu în Călăraşi de la firma Berfige, vor fi penalizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) cu o sumă totală de 143.000 de euro, pentru că au primit subvenţiile aferente acestui an, dar nu au lucrat terenul până la 1 decembrie, aşa cum prevede legislaţia.

Terenul cumpărat de Ioana Băsescu în luna septembrie este compus din două loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, şi au fost lucrate în acest an de firmele Amygo MT şi Royalagro. 

Arendaşii urmează să fie penalizaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervanţie pentru Agricultură pentru că la începutul anului au declarat că lucrează o suprafaţă, au primt deja o parte din subvenţiile aferente, dar între timp au ajuns să exploateze un teren mai mic.

Firma Amygo MT, deţinută de Simona Alina Preda (33 de ani, născută în Bucureşti), lucra în arendă o suprafaţă de 602,5 hectare de teren în Călăraşi în perioada în care a depus cererea pentru subvenţiile aferente anului 2013. Agricultorii au depus cererile pentru subvenţii în intervalul 1 martie-15 mai, cu prelungire până pe 10 iunie.

„În momentul de faţă firma Amygo mai exploatează o suprafaţă de 361,52 hectare, după ce proprietarul a vândut 240,98 hectare către Ioana Băsescu. Întrucât arendaşul a solicitat pentru acest an subvenţii pentru 602,5 hectare, conform legii, suprafaţa lucrată trebuia să rămână neschimbată până la 1 decembrie. Când soliciţi o sumă pentru o suprafaţă într-un an, trebuie să o utilizezi până la data de 1 decembrie a anului în curs“, a declarat Dorel Benu, directorul general al APIA, potrivit Mediafax.

El a explicat că, declarând 602,5 hectare şi ajungând să lucreze doar 361,5 hectare, se consideră că firma a făcut o supradeclarare şi conform regulamentelor europene APIA i-a calculat o sancţiune multianuală de 38.587 de euro. Aceşti bani se vor reţine din subvenţiile pe care urmează să le primească firma în următorii trei ani. La aceştia se adaugă alţi 84.350 de euro, bani pe care firma urma să îi încaseze pentru anul în curs şi din care a primit deja în luna octombrie un avans de 36.735 de euro.

Astfel, firma Amygo va pierde aproape 123.000 de euro.

În aceeaşi situaţie este şi Royalagro, deţinută de Ion Tudor (52 de ani, din Nana), cel care a vândut terenul investitorilor italieni în 2009, dar care a continuat să lucreze terenul în system de arendă. 

El a solicitat în primăvară  subvenţii pentru 87,93 hectare pe care le lucra, suprafaţă din care Ioana Băsescu a cumpărat 51 de hectare. Arendaşul mai lucrează acum un teren de doar 37,52 hectare. El a primit în avans în octombrie 5.363 de euro, pe care va trebui să-i returneze şi nu va mai primi nici diferenţa până la 12.310 euro, aferentă anului 2013. În plus, mai are sancţiuni multianuale de 8.106 euro. În total, pierderile ajung la 20.400 de euro.

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a cumpărat, în luna septembrie, un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste 1 milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.

Creditul a fost contractat de la CEC Bank. Traian Băsescu a declarat că a convins-o pe fiica sa să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci. Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în "cazul Călăraşi", deoarece comisia de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.


Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 

Senatul anchetează creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui Băsescu. Conducerea Senatului a aprobat luni înfiinţarea unei subcomisii de anchetă privind creditul primit de Ioana Băsescu de la CEC Bank.Subcomisia va ancheta activitatea CEC Bank pentru a determina dacă creditul Ioanei Băsescu a fost acordat preferenţial sau nu. Propunerea a fost făcută de senatorul PSD Cosmin Nicula.

Elena Băsescu: Banii românilor se duc la cântăreţii PSD. Iată un subiect demn de o comisie de anchetă parlamentară! Europarlamentarul Elena Băsescu susţine că, în timp ce angajaţii Televiziunii Române se confruntă cu disponibilizări, instituţia îi va acorda deputatului social-democrat Mihai Sturzu 10.000 de euro pentru fiecare emisiune la care acesta va participa.

Antonescu: E jenant că Băsescu, cu Tricolorul în spate, l-a măscărit pe Ponta din cauza fiicei sale. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, la RTV, că este "jenant" că preşedintele Traian Băsescu, cu "Tricolorul în spate", a făcut o conferinţă de presă şi l-a "măscărit" pe premier pentru chestiuni legate de Ioana Băsescu, potrivit Mediafax.

Ponta: Radu Gheţea nu va mai fi preşedintele CEC. Radu Gheţea, preşedintele CEC, va fi schimbat din funcţie, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la RTV, menţionând că îl susţine total pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în verificarea activităţii manageriale a lui Gheţea, relatează Mediafax.

Ce-l aşteaptă la Nana pe fermierul Băsescu. Venirea investitorului Traian Băsescu în mica localitate din Bărăgan a renăscut speranţele de prosperitate ale localnicilor. Terenul e extrem de fertil, dar sistemul de irigaţii a fost distrus.

Radu Gheţea face un pas în spate pe site-ul CEC Bank după scandalul telefonului dat de Băsescu ministrului Finanţelor. Pagina de internet a CEC Bank şi-a schimbat radical compoziţia săptămâna aceasta după apariţia informaţiilor privind intervenţia telefonică a preşedintelui Traian Băsescu pe lângă ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu pentru menţinerea lui Radu Gheţea în funcţia de preşedinte al băncii de stat. Fotografiile cu Gheţea şi premiile bancherului au dispărut de pe portalul băncii şi au fost înlocuite de poziţionările în diferite clasamente ale băncii.

Săptămâna imobiliarelor în politică. De la Dragnea la Băsescu. Imobiliarele nu-i poartă noroc lui Băsescu: tocmai acum când îşi relansa cariera cu o conspiraţie izbucneşte scandalul Nana. Poate Zola să descrie mai bine patimile lui cu terenuri şi case, căci „Nana” are o ereditate apăsătoare: Mihăileanu şi Căşuneanu. Dacă pentru Băsescu imobiliarele sunt pisica neagră într-o marţi 13, pentru baronii locali sunt mană cerească. Ei vor primi în natură mii de hectare de teren şi imobile prin descentralizare.

De la cine a cumpărat Ioana Băsescu terenul de 290 de hectare de la Nana: o firmă de apartament, fără niciun angajat, controlată de o familie de italieni. La începutul lunii septembrie, Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui României, a cumpărat un teren agricol de 290 de hectare în comuna Nana din judeţul Călăraşi. Investiţia familiei Băsescu a stârnit la scurt timp un amplu scandal mediatic: cum şi-a permis Ioana Băsescu un credit atât de mare, de ce consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu a sprijinit-o în această tranzacţie etc. Şi, totuşi, cine este vânzătorul?

Contractul integral dintre Ioana Băsescu şi CEC Bank, în „Cazul Călăraşi“. Clauzele din spatele împrumutului de 4,6 milioane de lei, făcut pe 30 de ani. Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a făcut public contractul semnat cu CEC Bank, prin care a împrumutat 4,6 milioane de lei pentru a cumpăra un domeniu de 290 de hectare de teren în judeţul Călăraşi. Rata fixă lunară: 30.266,51 de lei. Dobânda totală este cu aproximativ 1,2 milioane de lei mai mare decât creditul: 5.863.686,88 de lei.

Un mister: Ce este de anchetat în achiziţia unui teren agricol de Ioana Băsescu şi la ce serveşte înfiinţarea unei comisii parlamentare. Premierul a trimis Corpul de control pentru a investiga cum a cumpărat fiica lui Traian Băsescu teren în comuna Nana, plecând de la o emisiune de la Antena 3. El vrea şi o comisie parlamentară pentru „cazul Călăraşi“. Băsescu spune că este un scenariu fals şi că terenul a fost achiziţionat fără comiterea oricărei ilegalităţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite