Surpriză! Proprietarul Telekom România discută o fuziune cu Orange

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deutsche Telekom, proprietarul Telekom România, discută cu Orange posibilitatea unei fuziuni totale de active, scrie Reuters, în contextul în care şi în ţara noastră se vehiculează o astfel de fuziune.

Mai precis, Deutsche Telekom evaluează potenţialul unei fuziuni cu Orange, cele două companii cooperând pe mai multe achiziţii în ultimii opt ani, scrie Reuters, citând manageri apropiaţi contactaţi de cotidianul german Handelsblatt.

Un purtător de cuvânt al Orange a spus că „nu există idei sau discuţii” în legătură cu o astfel de iniţiativă.

Deutsche Telekom a refuzat să comenteze.          

Orange şi Deutsche Telekom discută de ani buni, însă negocierile din 2017 pentru fuziune s-au stins din cauza faptului că nu a fost posibil ca cele două companii să fie puse la egalitate, a spus o sursă pentru Reuters anul trecut.

„Echipele interne care au studiat scenariul au ajuns repede la concluzia că nu se poate face nimic, întrucât Deutsche Telekom este mult mai mare decât Orange”, a declarat o sursă pentru Reuters în ianuarie anul trecut.

Guvernele german şi francez deţin mize importante în companiile respective, făcând orice afacere imputabilă politic. Mărimea Deutsche Telekom înseamnă că o înţelegere ar însemna probabil o preluare a Orange, potenţial greu de înghiţit de la Paris.

Deutsche Telekom este cea mai mare companie de telecomunicaţii din Europa, cu o capitalizare de piaţă de aproximativ 72 de miliarde de euro, potrivit datelor. Orange, cotată la Paris, valorează aproximativ 40 de miliarde de euro.

„Credem că probabilitatea unei astfel de fuziuni este foarte mică”, au spus analiştii Jefferies, citând obstacole care includeau o probabilă opoziţie politică, dimensiunea mai mare a firmei germane şi sinergiile transfrontaliere limitate.

Industria telecomunicaţiilor din Europa este foarte fragmentată în comparaţie cu piaţa din SUA, împiedicând eforturile de creştere a investiţiilor.

Fuziune Telekom şi Orange, discuţii şi în România

Deutsche Telekom deţine în România operatorul Telekom. Este prezent în România din septembrie 2014, prin rebrandingul comun al Romtelecom şi COSMOTE România, cu obiectivul de a fi primul brand care oferă servicii complete de telecomunicaţii şi divertisment pe piaţa din România.

Acţionarul majoritar al Telekom România este grupul OTE din Grecia, al cărui acţionar majoritar este Deutsche Telekom.

Spre finalul lunii septembrie, surse apropiate discuţiilor afirmau că grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acţiunilor deţinute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie şi de acordul statului român care ar avea drept de preemţiune.

La solicitarea „Adevărul” grupul OTE a răspuns, politicos, că sunt măguliţi de interesul acordat, dar nu vor comenta. „Când vom avea ceva esenţial de anunţat, vom notifica autorităţile şi publicul”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.

Deutsche Telekom nu a răspuns cererii noastre. „Nu comentăm pe marginea subiectului”, a răspuns Orange solicitării noastre.

Orange, liderul pieţei de comunicaţii mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicaţii a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, aşa cum va fi şi Vodafone care a preluat UPC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite