Surpriză pentru distribuitorii de energie. Consiliul Concurenţei vrea să îi oblige să subcontracteze pe bucăţi managementul reţelei, pentru ca tarifele să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează ideea de a obliga companiile de distribuţie a energiei electrice să subcontracteze părţi din reţele, pentru a fi manageriate de alte companii, astfel încât, în final, tarifele de distribuţie să scadă, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei de reglementare în domeniul competiţiei.

„Analizăm ideea prin care să putem obliga companiile de distribuţie să subcontracteze prin licitaţie managementul acestor reţele, deci în felul acesta să avem concurenţă între diferiţi operatori care pot gestiona acele reţele şi în acest fel, prin concurenţă, să scadă preţul“, a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.ro.

El a adăugat că marii operatori care deţin în prezent monopolul pe zona de distribuţie a energiei ar trebui să împartă zona pe care activează şi să scoată la licitaţie acele părţi de reţea, pentru ca mai multe companii să se poată ocupa de managementul reţelei.

„Este ideea Autorităţii de Reglementare în Energie ca, pe o perioadă de reglementare, cei mari care au monopol pe anumite regiuni, precum Electrica, CEZ, Enel, să fie obligaţi ca bucăţi, zone din aria pe care o gestionează ei să fie scoase la licitaţie către alţi operatori. Este o idee pe care o analizăm împreună cu reglementatorul“, a mai precizat Chiriţoiu.

Concesionarii trebuie să facă licitaţii pentru managementul reţelei

La începutul lunii martie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale trebuie să scoată la licitaţie activitatea de operare a reţelei.

„Concesionarii sistemelor de distribuţie au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a reţelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitaţie“, arăta Havrileţ.

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activităţi fără licitaţie în baza unei ordonanţe de urgenţă care a fost modificată între timp, iar ANRE a câştigat o serie de procese cu companiile de distribuţie pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitaţie orice contract.

„Toate contractele pe care companiile de distribuţie le încredinţau până acum afiliaţilor trebuie scoase la licitaţie, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaşte în tarife investiţiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice — n.r.)“, a completat Havrileţ.

RCS a dat în judecată Guvernul

În urmă cu o lună, grupul RCS & RDS a acţionat în instanţă Guvernul, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Enel şi Electrica, pentru că legislaţia din prezent nu permite intrarea pe piaţă a altor operatori de distribuţie a energiei decât cei existenţi în prezent.

Grupul RCS & RDS a depus solicitări la ANRE pentru a obţine licenţa de distribuţie a energiei electrice, însă aceasta a respins această cerere la mijlocul lunii martie, argumentând că firma nu a îndeplinit condiţiile legale.

Regulamentul invocat de ANRE arată că agentul comercial care solicită licenţă de distribuţie trebuie să aibă acceptul operatorului de distribuţie concesionar din acea zonă.

RCS & RDS a derulat în toamna anului trecut două proiecte-pilot în zonele Oradea şi Timişoara. Compania afirma că va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS & RDS este un operator de telecomunicaţii, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania şi Italia. Compania deţine mai multe canale de televiziune. 

Principalii distribuitori din România sunt Electrica, Enel, CEZ şi E.ON.

Raport devastator al Curţii de Conturi: românii au plătit pierderi de un miliard de euro

Un raport al Curţii de Conturi arată că românii au suportat pe facturile de energie electrică pierderi din reţelele de distribuţie de peste un miliard de euro în perioada 2010-2013.

În perioada menţionată, tariful mediu de distribuţie a electricităţii a crescut cu peste 13%, până la 200,30 lei/MWh, iar facturile consumatorilor au fost încărcate atât cu aceste pierderi de energie din reţele, cât şi cu investiţiile realizate de operatorii de distribuţie tocmai în scopul reducerii pierderilor, investiţii care s-au dovedit a fi ineficiente.

„În perioada 2010-2013, în reţelele electrice de distribuţie au fost înregistrate pierderi în valoare estimată de 1.301.680.000 de euro, cauzate în principal de starea tehnică precară a acestor reţele, în condiţiile în care investiţiile realizate în înlocuirea echipamentelor pentru reducerea CPT de către operatorii de distribuţie au fost în valoare de 166,891 milioane de euro, reprezentând 13,76% din totalul investiţiilor realizate de aceşti operatori şi acceptate de ANRE în tarif (1.212.622.000 de euro). Pierderile înregistrate, în valoare de 5.631.913.000 lei (1.301.680.000 euro), au fost acoperite în proporţie de 82% prin tariful de distribuţie (componentă a tarifului de energie electrică achitat de consumatori), respectiv ANRE a acceptat în tariful aferent serviciului de distribuţie (tarif ce se regăseşte în preţul energiei electrice achitat de consumatorii finali), pierderi în valoare de 4.619.469.000 lei (1.069.180.000 euro)“, se arată în sinteza raportului de audit al performanţei privind piaţa de energie electrică în perioada 2010-2014, elaborat de Curtea de Conturi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite