STUDIU Creşterea salariului minim a obligat trei sferturi din angajatori să majoreze toate salariile

STUDIU Creşterea salariului minim a obligat trei sferturi din angajatori să majoreze toate salariile

După majorarea salariului minim pe economie la 1 iulie, de la 850 de lei la 900 de lei, mulţi angajatori au majorat toate salariile pentru a evita tensiunile în rândul angajaţilor FOTO Adevărul

Aproape trei sferturi din firmele din România susţin că majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014, de la 850 de lei la 900 de lei, le-a forţat să majoreze salariile pentru toţi angajaţii, pentru a nu tensiona relaţiile de muncă, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Ştiri pe aceeaşi temă

„Trei pătrimi dintre companiile participante la un sondaj realizat de noi au spus că (majorarea salariului minim – n.r.) a avut efect. Dar faptul că s-a mărit salariul minim nu a însemnat doar atât, ci pentru a menţine relaţii normale şi anumite corelaţii, au trebuit mărite şi celelalte categorii de salarii, cu toate că nu este obligatoriu. Dar toţi ştim ce înseamnă să măreşti doar unora salariul şi altora nu. Nu se poate! Strici climatul de muncă şi afectezi funcţionalitatea companiei. Deci, practic, această mărire a salariului minim cu o sumă aparent modică a determinat probleme pentru firme. Din punct de vedere social este bine, dar din punct de vedere economic, vedem că ne creează probleme. 81% dintre cei intervievaţi, adică patru din cinci firme, au spus că au avut probleme cu implementarea acestei măsuri“, a explicat Nicolescu, potrivit Agerpres.
 
Toţi respondenţii au afirmat că, în actualele condiţii economice, fiscale, legislative şi de productivitate, nu pot acorda măriri salariale, în 2015, angajaţilor încadraţi la salariul minim pe economie, de 900 de lei.
 
La întrebarea privind măsurile necesare pentru a se putea sigura creşterea salariilor, peste 81% din firmele participante au indicat scăderea fiscalităţii, iar peste jumătate au solicitat măsuri de stimulare a IMM-urilor.
 
Aproape 82% dintre participanţi consideră că, pentru stimularea muncii, ajutorul social ar trebui să fie corelat mai bine cu salariul minim pe economie, cu perioada efectiv lucrată şi cu prestarea unor activităţi în folosul comunităţii. În plus, peste 63% dintre firme consideră că ajutorul social ar trebui să fie maxim 30% din salariul minim brut pe ţară.
 
Printre măsurile propuse privind nivelul de salarizare, preşedintele CNIPMMR a reamintit necesitatea corelării creşterilor salariale, inclusiv salariul minim, cu productivitatea, pentru că altfel România riscă întoarcerea la inflaţie ridicată, potrivit preşedintelui Consiliului pentru IMM-uri.

Mai puteţi citi: 

Guvernul vrea să introducă un sistem de pensii bazat pe conturi individuale de economisire.Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului.

Noul program al Guvernului: Lărgirea bazei de impozitare, impozit diferenţiat, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scăderea TVA la 19% dacă este posibil. Lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului.

Liberalii au depus la Parlament proiectul pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit. PNL a depus, miercuri, la Parlament proiectul de lege de modificare a Codului fiscal, în sensul reducerii cu 5 puncte procentuale a cotelor de contribuţii sociale şi a scutirii de la impozit a profitului reinvestit, măsurile urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie, dacă se adoptă actul normativ.

Ponta promite că reducerea CAS şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit nu se amână, obiectivele „nu sunt doar ale PNL“. Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit rămân şi pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL". Important este să poată fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar, a afirmat premierul Victor Ponta.

Şeful Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: Contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse cu 5 puncte dacă arieratele şi evaziunea vor fi diminuate. Contribuţiile la asigurările sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, dacă arieratele şi evaziunea fiscală vor fi diminuate, a declarat, marţi, Gheorghe Dragomir, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).
 
Parfum electoral în negocierile cu FMI. Stimularea consumului, neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea contribuţiilor sociale sau anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi sunt principalele măsuri cu iz electoral avansate în spaţiul public pentru negocierile cu finanţatorii internaţionali.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările