STUDIU: 13.000 de corporaţii ar putea intra în insolvenţă în Europa. Ce ţări vor fi afectate

STUDIU: 13.000 de corporaţii ar putea intra în insolvenţă în Europa. Ce ţări vor fi afectate

În contextul crizei COVID-19, specialiştii Euler Hermes apreciază că cifrele de afaceri ale companiilor din zona euro ar putea înregistra scăderi între -15% şi -25% an/an la momentul de vârf al crizei de la sfârşit de martie. Marjele operaţionale ar putea fi reduse cu 1,0pp până la 1,5pp.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luând în considerare şocul suferit de cererea internă şi contracţia fluxului comercial internaţional cauzate de răspândirea Covid-19, Euler Hermes se aşteaptă la o contracţie a PIB-ului zonei euro de -1,8% în 2020 dacă izolarea completă se prelungeşte cu  o lună, sau de -4,4% dacă izolarea durează două luni. 
 
Astfel, cifrele de afaceri în sectorul de producţie ar putea scădea cu până la -15% an/an şi cu -25% an/an  în trimestrul al doilea.
 
Pe parcursul anului, specialiştii se aşteaptă la o scădere a cifrelor de afaceri în sectorul de producţie cu -12% până -18%. Indicatorii avansaţi pentru luna martie sugerează faptul că firmele din zona euro se confruntă cu presiuni ascendente asupra costurilor de producţie din cauza deficientelor pe lantul de aprovizionare  şi cu presiuni descendente asupra preţurilor lor de vânzare cauzate de şocul asupra cererii. 
 
Preţurile mai reduse la petrol pe termen mai lung  si politicile guvernamentale oferă un anumit sprijin.
 
Potrivit estimării Euler Hermes, 13.000 de IMM-uri şi societăţi cu capitalizare medie din zona Euro (7% din total) se aflau deja într-o situaţie de risc înaintea epidemiei de coronavirus. Această criză a fluxurilor de numerar le poate împinge acum în imposibilitate de plată.
 
Cercetarea anterioară a Euler Hermes a identificat trei indicatori principali care pot ajuta la detectarea companiilor în dificultate cu patru ani înainte de intervenţia falimentului: profitabilitatea, capitalizarea şi acoperirea dobânzii. Aceste criterii sunt aplicate pentru mai mult de 200.000 de IMM-uri şi societăţi cu capitalizare medie din Germania, Franţa, Italia, Spania, Belgia şi Olanda. În Franţa, 10% din totalul IMM-urilor şi al societăţilor cu capitalizare medie s-ar afla în zona de risc, în Germania aproape 9%, în Italia 5%, în Spania 6%, în Belgia 8%, iar în Olanda aproximativ 3%.
 
Sectoarele cele mai expuse la risc sunt construcţiile, sectorul agroalimentar şi serviciile. În Franţa şi Olanda, sectorul serviciilor numără cele mai multe firme în situaţie de risc. În Germania, Italia şi Belgia, sectorul construcţiilor este cel mai expus la risc. Concentraţia în principalele cinci sectoare este cea mai ridicată în Franţa (67%) şi Olanda (67%), urmate de Belgia (64%), Spania (63%), Germania (57%) şi Italia (56%).
 
Cristina Olteanu, Risk Director, Euler Hermes Romania, declară că “trendul insolvenţelor în România nu se va situa departe de media europeană, analiştii Euler Hermes estimând o creştere de peste 12%. Tot în plan microeconomic sectoarele cele mai expuse la risc sunt serviciile, turismul şi transporturile.”
 
Per ansamblu, specialiştii estimează că numărul insolvenţelor va creşte abrupt cu +16% în Europa de vest în 2020. Intervenţiile guvernelor pentru a sprijinii mediul de afaceri (amânări ale taxelor fiscale, împrumuturi şi garanţii de stat, etc.) ar trebui să ajute la limitarea numărului total al falimentelor.
 
Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca o creştere însemnată a numărului de insolvenţe, cu precădere în Italia (+18%), Spania (+17%) şi Olanda (+21%). Germania (+7%), Franţa (+8%) şi Belgia (+8%) ar antrena de asemenea o creştere a insolvenţelor mai mare decât nivelul anticipat înaintea pandemiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările