Statul cipriot are termen până vineri să vândă Marfin Bank România, dar nu e sigur că va respecta data-limită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FMI, UE şi BCE au prelungit până la finele lunii februarie termenul-limită pentru vânzarea Marfin Bank România, dar nu este sigur dacă autorităţile vor reuşi să respecte noua ţintă, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Au tot lălăit-o până când le-a impus troica s-o vândă. Au avut termen 31 ianuarie şi s-a prelungit până la finele lui februarie. Acum au termen limită final februarie, iar cumpărători sunt. Ar trebui s-o anunţe, dar nu ştiu dacă o vor face. Banca e bună. Pe partea preluată de la Bank of Cyprus nu există aproape nicio neperformanţă“, a adăugat Cinteză.

El a arătat că a recomandat achiziţia Marfin celor interesaţi de preluări în România şi chiar a trimis investitorii în Cipru.

„Când am vrut să facem transferul între Bank of Cyprus şi Marfin, lichidităţile n-au venit din Cipru, ci din Germania“, a explicat Cinteză.

Potrivit şefului supravegherii de la BNR, banca are o situaţie bună, fiind în negociere cu Cipru să obţină un discount pe linile de finanţare şi să eşaloneze rambursarea pe cinci ani. „Categoric, o bancă având un acţionar de calitatea celui pe care îl are acum Marfin nu are acces la creditele BNR în caz risc de lichiditate (...) Conducerea băncii negociază cu Bank of Cyprus, care a devenit titular al depozitelor făcute înainte de Laiiki. Marfin negociază un discount destul de bun, care s-ar reflecta în solvabilitatea băncii“, a mai arătat oficialul BNR.

Povestea transferului între bănci

În România, Cyprus Popular Bank deţinea filiala Marfin Bank România, în timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.

Marfin Bank România a preluat de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro. Banca Centrală a Ciprului a aprobat în 25 aprilie 2013 transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul Marfin Bank. Aceasta este o filială românească a Cyprus Popular Bank, este înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Marfin România a fost capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eşuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Mai puteţi citi:

Autorităţile române şi cipriote investighează cum a ajuns Bank of Cyprus să deţină 9,7% din Banca Transilvania

Autorităţile române au cerut asistenţă din partea Ciprului pentru a investiga cum a ajuns Bank of Cyprus să achiziţioneze 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania în decembrie 2009 pentru 58 de milioane de euro, a anunţat Ricos Erotocritou, adjunct al procurorului general, citat de Cyprus Mail.

Deponenţii Bank of Cyprus vor pierde aproape jumătate din sumele ce depăşesc 100.000 de euro din conturi

Deponenţii băncii cipriote Bank of Cyprus vor pierde 47,5% din sumele mai mari de 100.000 de euro aflate în conturi, urmând ca în schimbul banilor reţinuţi pentru recapitalizarea instituţiei de credit să primescă acţiuni la bancă şi obligaţiuni convertibile în acţiuni.

Românii au retras depozitele din sucursalele străine după criza din Cipru

Depozitele românilor la sucursalele bancare străine au scăzut în primul trimestru faţă de finele anului trecut, de la 6,76% la 6,49%, ca urmare a crizei declanşate la mijlocul lunii martie în Cipru.

Marfin Bank România ar putea fi preluată de fondul de investiţii AnaCap. Săptămâna trecută aceasta a preluat depozitele Bank of Cyprus

Fondul britanic de investiţii AnaCap negociază preluarea Marfin Bank România, filială a Cyprus Popular Bank, instituţie aflată în lichidare, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Marfin primeşte o derogare de la Consiliul Concurenţei pentru prelua depozitele Bank of Cyprus

Consiliul Concurenţei a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei prin care Marfin Bank România poate prelua controlul asupra depozitelor la sucursala Bank of Cyprus din România înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă.

Depozitele şi o parte din creditele sucursalei Bank of Cyprus vor fi mutate la Marfin Bank

Depozitele sucursalei din România a Bank of Cyprus vor fi transferate, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail care să acopere valoarea pasivelor, cel mai probabil, în bilanţul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituţie înregistrată în România, care va fi capitalizată cu 20 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite