Statul va cere despăgubiri companiilor privatizate care nu şi-au majorat capitalul cu valoarea terenurilor preluate. Ce companii ar putea fi vizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrom este una dintre companiile acuzate de oficialii statului că nu şi-au majorat capitalul social cu contravaloarea terenurilor primite de la stat şi pe care le utilizează         FOTO Petrom
Petrom este una dintre companiile acuzate de oficialii statului că nu şi-au majorat capitalul social cu contravaloarea terenurilor primite de la stat şi pe care le utilizează         FOTO Petrom

Companiile privatizate care au înstrăinat terenuri după ce au obţinut atestat de proprietate asupra lor, dar care nu au majorat capitalul social cu valoarea acestor terenuri, vor plăti despăgubiri statului, potrivit unui proiect elaborat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

„Societăţile comerciale care au înstrăinat terenul, după primirea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, fără a opera înregistrarea majorării de capital social cu contravaloarea acestuia la oficiul registrului comerţului, vor plăti instituţiei publice implicate, în termen de 90 de zile de la notificarea primită de la acestea, o despăgubire echivalentă cu valoarea terenului determinată printr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în condiţiile legii“, se arată în proiectul de ordonanţă a Guvernului elaborat de AAAS.

În proiect se menţionează că multe companii care au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care le aveau în folosinţă nu şi-au majorat capitalul social cu valoarea aceastora sau l-au majorat cu o valoare „incorect determinată“.

Acţiuni şi dividende pentru stat

Prevederea plăţii de despăgubiri către stat vine ca o completare la un alt proiect de act normativ, elaborat în luna iunie. Proiectul din iunie prevedea că societăţile comerciale trebuie să îşi reevalueze terenurile pe care le-au cumpărat de la stat şi să îşi majoreze corespunzător capitalul social cu valoarea acestora, precum şi să emită în favoarea statului noi acţiuni, cu plata dividendelor, dacă nu au majorat capitalul sau l-au calculat incorect.

Conform legii în vigoare, dacă proprietarii unei companii cumpărate de la stat primesc, după privatizare, certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, capitalul social trebuie majorat de drept cu valoarea terenurilor, care vor fi considerate aport în natură al statului şi în schimbul cărora vor fi emise acţiuni suplimentare, care revin instituţiei publice implicate. Prin majorarea capitalului social şi emiterea de noi acţiuni, statul beneficiază de potenţiale dividende, bani care sunt vărsaţi la buget.

Proiectul de ordonanţă precizează că, dacă firma privatizată este în reorganizare sau faliment, despăgubirea se înregistrează în tabelul de creanţe cu valoarea terenului, în categoria creditorilor garantaţi.

Petrom, E.ON, GdF SUEZ

AAAS, fosta AVAS, are acţiuni la aproape 650 de firme, dintre care, la nivelul anului trecut, peste 300 erau în faliment sau în lichidare.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, acuza la finele lunii iunie că Petrom nu şi-a majorat capitalul cu valoarea terenurilor deţinute de stat, pe care se află instalaţiile companiei. Potrivit contractului de privatizare, compania era obligată să facă acest lucru, dar nu l-a făcut.

Nicolescu preciza, atunci, că întârzierea aplicării acestei prevederi a fost cauzată şi de dificultăţi în obţinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate.

Rapoartele Curţii arată că şi grupurile E.ON şi GdF SUEZ au această obligaţie, iar în cazul unor terenuri deja s-a realizat majorarea de capital social.

La începutul lunii ianuarie, Stan Popa – pe atunci preşedinte al  Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), afirma, la Adevărul Live, că România ar putea obţine „câteva miliarde de euro“ din vânzarea celor 65.000 aflate în proprietatea statului, dar folosite de către societăţi ce au fost între timp privatizate.

„AAAS stă pe o mină de bani: terenurile companiilor vândute. Acestea nu au certificate de atestare şi titlu de proprietate, astfel că nu au fost incluse în capitalul social al companiilor privatizate. Statul este privat în acest fel de calitatea de acţionar şi deci de sume imense de bani. Am identificat 65.000 de hectare în aceste societăţi, care valorează sume imense, de ordinul miliardelor de euro. Noi vrem ca terenurile să fie incluse în capitalul social, statul primeşte acţiuni pe acestea şi apoi investitorii au dreptul de preempţiune de a le cumpăra“, declara atunci Popa.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/privatizare" target="_blank">View the story "privatizare" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite