SONDAJ Managerii văd creşteri pe linie ale afacerilor în trimestrul al doliea, cu păstrarea numărului de salariaţi

SONDAJ Managerii văd creşteri pe linie ale afacerilor în trimestrul al doliea, cu păstrarea numărului de salariaţi

În trimestrul al doilea, afacerile din industrie vor creşte faţă de trimestrul I

Managerii companiilor anticipează, pentru trimestrul al doilea, tendinţe de creştere în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, ca şi o tendinţă de creştere moderată în sectorul serviciilor, faţă de primul trimestru, potrivit indicatorului sold conjunctural publicat luni de INS.

Industrie: producţie mai mare, cu aceiaşi salariaţi

Managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), în urma anchetelor de conjunctură derulate în rândul managerilor societăţilor comerciale.

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare.

Este vorba despre fabricarea băuturilor (sold conjunctural +57%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale +34%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +5% pe total industrie prelucrătoare.

Mai multe construcţii, la preţuri mai mari

În activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +23%).

Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%).
Pentru preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată (sold conjunctural +14%).

Cresc comenzile pentru comercianţi

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +31%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +35%).

Creşte cererea şi pentru prestatorii de servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%) şi a preţurilor (sold conjunctural +5%).

INS precizează că anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.029 de agenţi economici), construcţiilor (1.573), comerţului cu amănuntul (2.099) şi serviciilor (2.520).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: