Sobolewski: Hidroelectrica va fi listată pe bursă în acest an

Sobolewski: Hidroelectrica va fi listată pe bursă în acest an

Directorul general al BVB Ludwik Sobolewski FOTO Mediafax

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, va fi listată pe bursă în acest an, estimează directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, precizând că listarea este foarte importantă atât pentru piaţa de capital, cât şi pentru toată România.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ne aşteptăm ca Hidroelectrica să fie listată în acest an. Este foarte important acest lucru nu doar pentru piaţa de capital, dar şi pentru toată România, pentru că Hidroelectrica va accelera procesul de promovare a statutului de piaţă emergentă. Ştim şi că Guvernul are în plan să creeze Fondul Suveran, care va invita investitorii privaţi să investească în infrastructura din România. Ar fi mult mai bine pentru România să fie privită ca ţară emergentă, dar şi să mobilize capitalul privat să se alăture statului pentru ca aceaste investiţii să fie realizate prin Fondul Suveran”, a afirmat Sobolewski, pentru News.ro.

Directorul BVB a evitat să spună însă ce impact ar avea listarea, precizând că are anumite cifre, dar ele nu pot fi făcute publice acum.

Anterior, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, spunea că procesul de listare al Hidroelectrica stagnează şi devine din ce în ce mai puţin probabil ca listarea sa aibă loc înainte de finalul anului. El a menţionat însă că „s-au făcut foarte puţine progrese în ultimele luni legat de această listare şi multe dintre decizii stagnează pe la diferite comisii şi la diverse niveluri ale Guvernului”.

Ulterior, o decizie a Curţii de Apel Bucureşti a eliminat ultimul impediment care stătea în calea listării companiei, punând capăt litigiilor începute în timpul procedurii de insolvenţă pentru Hidroelectrica.

În schimb, o altă complicaţia a apărut când Ministerul Energiei a decis să propună un Consiliu de Supraveghere provizoriu pentru companie, pe o perioadă de şase luni, numirile propuse fiind oarecum controversate. Asta deşi Fondul Proprietarea spera ca ministerul să accelereze listarea prin asigurarea numirii membrilor unui nou Consiliu de Supraveghere pentru un mandat de patru ani.

Reprezentanţii FP s-au arătat dezamăgiţi de această decizie şi spuneau că Hidroelectrica are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Ei precizau că menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul (listarea, n.r.) Hidroelectrica.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din iunie 2012 până în iunie 2016, însă procedura a ajutat-o să devină cea mai valoroasă companie românească, în prezent. Planurile de viitor vizează o listare a companiei la bursă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările