UPDATE Astra Asigurări, în faliment. Ce se întâmplă cu posesorii de poliţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astra Asigurări va intra în faliment, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), urmând ca Fondul de Garantare să plătească daunele.

Astra trebuia să atragă un investitor strategic care sa aducă 425 de milioane de lei la capital, însă procesul de majorare s-a încheiat pe 19 august cu un eşec.

"Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiară. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţi băneşti, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procesului de redresare", a afirmat MIşu Negriţoiu, preşedintele ASF.

El a arătat că, la 30 iunie, Astra avea o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% şi un necesar de capital de circa 968 milioane de lei.

"În urma analizei şi pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat închiderea procedurii de redresare financiară, revocarea şi încetarea atribuţiilor KPMG, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra şi constată starea de insolvenţă şi solicită intrarea în procedura de faliment", a spus şeful ASF.

1,8 milioane de asiguraţi cu 2,5 milioane de poliţe

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraţilor are disponibilităţi de 1 miliard de lei, acoperind necesarul Astra, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

 Negriţoiu spunea la finele lunii mai că, în situaţia în care majorarea de capital nu se va efectua la Astra, varianta de avarie este preluarea obligaţiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor. "Cu Fondul de garantare avem diverse scenarii pentru Astra, privim cel mai rău caz şi putem face faţă unei situaţii limită. Dacă avem 900 milioane lei la fondul de garantare, iar Astra ar fi în situaţie de lichidare, ar trebui probabil să cheltuim toate aceste rezerve. Dacă am fi avut mecanismul de rezoluţie, cheltuielile ar fi la jumătate. Azi, în cazul Astra, nu putem face nicio intervenţie, în afară de administrarea specială, nu putem face altceva decât lichidarea", mai spunea şeful ASF la sfârşitul lunii aprilie.

Plafonul de despăgubire la care un asigurat are dreptul este de 450.000 lei, şeful ASF considerând că majoritatea asiguraţilor se încadrează în acest plafon.

"Pasul următor pe care noi trebuie să-l facem pentru ca Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) să intre în acţiune este să prezentăm cererea de intrare în faliment şi să obţinem decizia instanţei. FGA intră în acţiune doar după intrarea societăţii în faliment", a spus el.

Negriţoiu a apreciat că instanţa s-ar putea pronunţa într-un interval de 10-20 de zile asupra falimentului companiei.

De asemenea, Negriţoiu a mai spus că valoarea contribuţiilor la Fondul de Asigurare nu vor creşte.

Adamescu voia să aducă 425 de milioane de lei

La inceputul acestei saptamani, acţionarii majoritari ai Astra au anunţat că ar aduce banii necesari, dar cu anumite condiţii.

Iată ce cuprinde planul propus de acţionarii Astra:
Aducerea ca aport la capitalul sumei totale ce a facut obiectul ofertei publice eşuate, şi anume suma de 425 milioane de lei, într-un temen de aproximativ un an, astfel:
1. Suma de 150 de milioane de lei până la data de 31 decembrie 2015;
2. Restul sumei de 275 milioane de lei până la data de 30 septembrie 2016.

Ce vor acţionarii

Ce cer acţionarii Astra ASF pentru a efectua majorarea:
- revorcarea administrării speciale, încetarea mandatului KPMG ca administrator special;
- preluarea AXA Life Insurance S.A. de către Astra;
- revoarea Deciziei ASF nr.999 din data de 26 mai 2015, care are ca obiect limitarea activitatii de subscriere de către Astra.

ASF este aşteptată, astfel, să accepte propunerile acţionarilor, în condiţiile în care, cel puţin în cazul revocării administrării speciale, masura ar fi ilegală, Astra neîndeplinind cerinţele minime de solvabilitate.

Acţionarii prinicipali ai asigurătorului sunt The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider, firme deţinute de omul de afaceri Dan Adamescu.

Citeşte şi

Ce este Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi cum va acoperi poliţele clienţilor de la Astra Asigurări

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite