Singura fabrică de sodă din România îşi va închide porţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USG Uzinele sodice Govora Chieh România - platforma chimică vâlceană
USG Uzinele sodice Govora Chieh România - platforma chimică vâlceană

CIECH Soda România, singurul producător de sodă din România rămas în funcţiune, a anunţat marţi că a demarat programul de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea şi că este forţată să continue pregătirile pentru oprirea producţiei.

Compania reclamă că nu a putut ajunge la un consens cu CET Govora privind livrările de abur industrial, al căror preţ rămâne unul mai mult decât dublu faţă de 2018, deoarece „propunerile primite nu sunt unele sustenabile şi nu au răspuns îngrijorărilor CIECH”.

„Ultimele runde de discuţii, desfăşurate săptămâna trecută, nu au avut ca rezultat vreo opţiune viabilă de ieşire din impas. Implicaţiile economice ale propunerilor venite de la CET continuă să expună CIECH Soda România unor costuri insuportabile şi unui volum de livrare a aburului mai mic decât cel necesar. Compania plăteşte deja, în România, unul dintre cele mai ridicate preţuri pentru abur la nivelul grupului, cu aproape o treime mai mult decât în Polonia. De asemenea, toate profiturile companiei din 2018 au fost deja înghiţite, în primul trimestru din 2019, de către alte majorări de preţuri, anterioare, operate de CET.  Chiar şi după o uşoară revizuire a ofertei transmise de CET, CIECH Soda România tot ar înregistra pierderi mult mai mari dacă producţia ar continua decât în situaţia unei opriri temporare. Ultima ofertă de 177,5 lei / Gcal, în scădere cu doar 15 lei, ar cauza în continuare pierderi uriaşe pentru CIECH, de peste 155 milioane lei (cu certificatele CO2 incluse, achitate tot către CET)”, anunţă compania, într-un comunicat.

În aceste condiţii, CIECH Soda România susţine că este obligată să-şi menţină decizia, anunţată în 9 august, de a continua pregătirile pentru oprirea producţiei la unitatea sa din Râmnicu Vâlcea, începând cu 18 septembrie.

 „CIECH reprezintă o parte importantă a economiei locale, iar această situaţie în care ne aflăm nu ne afectează doar pe noi, ci pe mulţi alţii. Am fost mereu pe deplin dedicaţi găsirii unor soluţii care să aducă pe platforma de la Vâlcea sustenabilitatea economică şi nu în ultimul rând speranţa. Am acţionat cu responsabilitate şi am aşteptat acelaşi lucru de la partenerii noştri de dialog, având în vedere că am depus multe eforturi în ultimii ani pentru găsirea unor soluţii sustenabile. Ne-am oferit întregul nostru sprijin pentru rezolvarea acestor probleme, dar, ţinând cont de complexitatea problemelor, am fi vrut o implicare şi din partea autorităţilor naţionale. Din păcate, în situaţia actuală, suntem nevoiţi să continuăm pregătirile pentru oprirea producţiei”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.

Oferta de plecări voluntare, lansată încă din 28 august, a fost semnată, până în prezent, de circa 70 angajaţi din cei 600.

Compania reaminteşte că actualul blocaj a apărut după ce CET Govora a denunţat în mod unilateral contractul pentru aburul furnizat către CIECH Soda România, deşi abia fusese semnat în aprilie 2019. Conform termenilor contractuali iniţiali, CET a cerut, pentru aburul furnizat, un preţ în creştere cu 135% comparativ cu 2018 (incluzând preţurile certificatelor CO2) şi a anunţat noi reduceri ale volumului de abur.

CIECH transmite că a apelat la toţi jucătorii de pe plan local şi naţional, dar şi la autorităţile care ar fi putut ajuta, trimiţând peste zeci de memorandum-uri, cărţi albe, notificări şi cereri care au atras atenţia asupra gravităţii situaţiei. Compania a dezvoltat chiar şi propriile planuri de soluţionare a acestor probleme.

CIECH, sursă de stabilitate pentru CET şi economia din Vâlcea

CIECH Soda România susţine că este unul dintre cei mai mari contribuitori la economia regională, cu peste 3% din PIB-ul regiunii. A preluat o uzină falimentară, care adunase datorii uriaşe, şi a transformat-o într-un business sustenabil, devenind în timp un factor de echilibru pentru întregul lanţ economic, unul care cuprinde nu doar platforma industrială din Vâlcea, ci şi alţi clienţi şi furnizori din ţară.

În contextul datoriilor istorice de la CET Govora, CIECH Soda România susţine că şi-a achitat toate datoriile către furnizorul său de abur, iar în 2013 a intrat într-un dificil proces de restructurare.

„Pentru a deveni un business sustenabil, CIECH Soda România a fost nevoită să reducă numărul membrilor echipei, să schimbe fluxurile de lucru, să reducă dramatic toate costurile. În următorii trei ani au fost investiţi peste 20 milioane euro într-o nouă instalaţie de calcinare, alte instalaţii diverse noi, renovarea altor echipamente şi condiţii mai bune de muncă îmbunătăţite.

În ultimii ani, CIECH a asigurat cele mai importante contracte ale CET-ului, aceptând toate creşterile succesive de preţuri. Aceste contracte i-au oferit CET-ului posibilitatea nu doar a acoperirii costurilor, ci şi a derulării de investiţii, astfel încât să poată continua să asigure aprovizionarea cu energie”, transmite compania.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România

Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România şi a ajuns la aproape 600 de angajaţi la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piaţă, a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia naţională şi la întărirea relaţiilor româno-poloneze. CIECH Soda România S.A., companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite