Gabriel Sincu, consultant fiscal: Introducerea TVA defalcat, genocid fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Introducerea TVA defalcat este similară cu măsura fostului serviciu secret KGB de a introduce gaz paralizant în ventilaţia unei clădiri, consideră Gabriel Sincu, consultant fiscal, el amintind de episodul asaltului la Teatrul Dubrovka din Moscova, din 2002, când 170 de oameni au murit.

„Introducerea TVA defalcat este similară cu măsura KGB-ului de a introduce gaz paralizant în ventilaţia clădirii. Sperând că vor elimina evazioniştii, autorităţilor nu le pasă că vor sufoca o mulţime de contribuabili de bună credinţă, aflaţi din întâmplare în teatrul numit economia românească. Ce este însă trist, este faptul că evazioniştilor (spre deosebire de teroriştii ceceni) li se dă acum o şansă - i.e. măsura TVA defalcat nu se aplică în cazul plăţilor în numerar. Vor suferi doar cei care încearcă să joace cinstit...”, a scris Sincu pe profilul său de Facebook.

El numeşte această măsură un „genocid fiscal”.

Comparaţia pe care o face Sincu este cu cea a crizei de ostatici de la Teatrul Dubrovka din Moscova, din anul 2002. Atunci, 40-50 de atacatori ceceni au luat laut ostatici 850 de persoane, în clădirea teatrului, cerând retragerea trupelor ruseşti din Cecenia şi un final al celui de-al doilea război cecen.

Pentru că nu puteau ajunge la ostatici, trupele ruseşti au introdus în sistemul de ventilaţie al teatrului un gaz toxic necunoscut până în ziua de astăzi, omorându-i pe atacatori, dar şi pe 130 dintre cei ţinuţi ostatici.

În şedinţa Guvernului din data de 30.08.2017, a fost aprobată Ordonanta de modificare a Codului fiscal pentru plata defalcată a TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA fiind obligate de la 1 ianuarie 2018 să deţină şi să gestioneze un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile.

Mediul de afaceri doreşte ca noua modalitate de plată a TVA, cunoscută şi ca ”split TVA” să încurce cât mai puţin. Miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a spus că procedura este în curs de modificare.

În opinia ministrului, un antreprenor corect nu este afectat de această măsură, care este necesară pentru combaterea evaziunii fiscale. Potrivit acestuia, odată cu această măsură, cei care până acum făceau evaziune fiscală nu vor mai avea cum să continue astfel de practici.

„Nu mai au cum. Acel cont de TVA este un cont în care ajung banii şi se pot duce doar spre o destinaţie fixă de TVA, către stat sau către o altă companie. Până în acest moment, TVA ajungea într-un cont de unde puteai lua toţi banii şi să pleci liniştit din ţară, iar statul român rămânea cu ochii în soare. Nu mai poţi să umbli la acel cont decât dacă este în sens şi în scopuri de TVA”, a conchis Laufer.

Introducerea obligaţiei ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separat va duce la blocarea întregii economii, întrucât ANAF nu are capacitatea să gestioneze implementarea acestei măsuri, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite