Sebastian Ghiţă: România are nevoie ca de aer de un sistem informatic pentru absorbţia de fonduri europene şi altul pentru gestionarea investiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are nevoie „ca de aer“ să realizeze un sistem informatic pentru programele europene pentru că acestea „nu pot fi gestionate cu hârtia şi pixul“,a declarat omul de afaceri Sebastian Ghiţă, care susţine că un astfel de sistem este necesar şi pentru investiţiile publice.

„În primul rând trebuie să înţelegem că 20 de miliarde de euro în 7 ani nu pot fi gestionate cu hârtia şi pixul şi cu tabele. Este obligatoriu să avem un sistem informatic integrat pentru gestionarea programelor europene şi decontarea lor. Ne trebuie că aerul un sistem informatic cu care să permitem lansarea de apeluri, primirea de propuneri, evaluarea, contractarea şi decontarea online. Trebuie să lucrăm în timp real şi cu viteză şi acurateţe. Ce a fost până acum a fost o debandadă“, a declarat Ghiţă, într-un interviu pentru Economica.net.

„Apoi ne trebuie la nivel naţional un sistem informatic integrat pentru gestionarea proiectelor de investiţii complexe. Cele care se fac cu bani de la bugetul de stat şi cu bani europeni. Ne trebuie un sistem unde să avem integrată informaţia privind cofinanţările, informaţia privind aprobările diferitelor instituţii, termene de realizare, taskuri instituţionale şi nu în ultimul rând deadline-uri.

Termene precise pe instituţii şi persoane care să poată fi urmărite public. Dacă rezolvăm aceste probleme rapid, România va putea să ajungă la 100% absorbţie în 2020. Mai sunt multe idei care trebuie implementate“, a mai spus el.

Absorbţie deficitară pe transporturi, energie şi mediu

În privinţa absorţiei de fonduri europene, Ghiţă estimează că vom termina acest an cu o rată de absorbţie de 70-75%, dar spune că pregătirea exerciţiului financiar 2007-2014 a fost deficitară. „Zone cu potenţial uriaş de absorbţie precum transporturile, energia, mediul nu au livrat proiecte şi nu au contribuit aşa cum trebuia la acest efort. Avem şi o problema de concepţie. Astăzi este în dezvoltare Ministerul Fondurilor Europene. Dar acest minister este un administrator. Nu poate şi nu va reuşi să fie un creator de proiecte şi de programe“, a mai afirmat el.

„Viitorii cinci ani arată bine“

Omul de afaceri a mai spus că viitorii cinci ani arată bine dacă ne uităm la indicatorii economici de astăzi, el afirmând că se declară în favoarea adoptării noului Cod Fiscal. „Sunt total în favoarea adoptării noului Cod Fiscal. Dezbaterea astăzi este făcută în jurul cotei TVA. Dacă să fie 19 sau 20 sau 21. Ceea ce eu cred că este important este să vedem şi celelalte facilităţi oferite investitorilor români sau străini. Spre exemplu, impozitul de 5% aferent dividendelor, precum şi neimpozitarea profitului reinvestit sunt chestiuni la fel de importante. Şi mai sunt multe măsuri şi clarificări care vor ajută enorm mediul de afaceri“,

„Am văzut toţi cifrele care arată o creştere economică solidă şi aflăm în fiecare zi veşti pozitive despre creşterea în zone precum industria, IT etc. Faptul că băncile încep să simtă interes din partea mediului de afaceri şi că anunţă că au repornit creditarea este iar un semn bun. Viitorii cinci ani arată bine dacă ne uităm la indicatorii economici de astăzi“, a punctat parlamentarul PSD.

Evaziunea fiscală este făcută 80% de multinaţionale

Ghiţă a mai acuzat în interviul respectiv că 80% din evaziunea fiscală din România este realizată de multinaţionale.

„Avem nevoie de justiţie pentru a asigura concurenţă loială reală între companiile din piaţă. Dar e important că firmele cu capital românesc şi cele cu capital străin să fie tratate la fel. Nu cred că ai noştri sunt hoţi şi evazionişti, iar ceilalţi oameni de afaceri care aduc tehnologii şi capital străin sunt nişte îngeraşi. Astăzi 80% din economia României este condusă de străini. Dacă evaziunea şi colectarea scăzută sunt nişte probleme, atunci 80% din vină nu este a românilor“, a spus el.

Cum pot fi îmbunătăţite achiziţiile publice

El dă şi câteva exemple despre cum pot fi îmbunătăţite achiziţiile publice. 

„Reguli clare şi verificarea lor. Termene pentru orice act administrativ. Pedepse pentru cei care blochează. Atunci va dispărea şi motivul pentru care apare corupţia. Haideţi să luăm zona achiziţiilor publice. Ne tot întrebăm cum să o abordăm. Am observat că nimeni nu vrea o abordare simplă şi clară.

Scrisori de garanţie de bună execuţie, însuşirea în totalitate a proiectelor tehnice, regulă cu limita de 10% supracontractare şi adoptarea peste tot a criteriului : preţul cel mai mic. Aşa vor dispărea şi interpretările şi aranjamentele şi corupţia. Iar piaţă va cerne rapid companiile care ştiu şi pot să construiască proiecte, de companiile care nu performează“, arată Ghiţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite